Тома Белев
Тома Белев / БГНЕС
Новият общински съветник в Столичния общински съвет се извини за думите си
Новият общински съветник Тома Белев се сдоби с обвинение заради антисемитското му изказване във Фейсбук преди седмица.

"Повдигнато му е обвинение по член 162, ал. 1 за насаждане на омраза на етническа основа, съобщи за DarikNews говорителят на Софийска градска прокуратура Зорница Таскова. "Взета е мярка "подписка". Разследването тече", допълни тя.

По повод съмненията на негови привърженици в социалната мрежа, че разследването му за антисемитизъм заради коментар в социалната мрежа било незаконно, прокурорката обясни, че това е несъстоятелно твърдение. По думите й става въпрос за общуване с широк кръг от потребители.

На 23 октомври т.г. ЦИК му свали имунитета като кандидат в местните избори в столичната листа на "Демократична България" по искане на главния прокурор заради започване на разследване.

Главният прокурор започва разследване срещу Тома Белев за антисемитизъм

"Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно", бе скандалното съждение на "зеления" общинар, който ще брани интересите на столичани в СОС за следващите четири години, ако съдът не реши да го отстрани.

Зеленият Тома Белев се изгаври с евреите, качи ги безплатно на вагоните

Изказването му провокира остра обществена организация. В писмо до премиера реагираха политически партии и еврейски организации, но не и от обединението ДБ, чийто общински съветник стана екозащитникът. Въпреки мълчанието на лидерите на ДБ, Белев се скри от обществеността до края на кампанията и не бе забелязан дори на предизборните им протести.

„Съжалявам за това, което написах, защото съм обидил част от хората. В същото време трябва да подчертая, че действията, които предприема прокуратурата за мен са учудващи. От понеделник вече нямам имунитет като кандидат за общински съветник”, заяви Тома Белев.