/ /iStock
„Газпром“ удря там, където е най-слабото звено, а България се оказа именно това звено. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът проф. д-р Татяна Дронзина, дългогодишен преподавател в катедрата по политология в СУ „Св. Климент Охридски“.

Тя очерта три основни опасности, които подкопават сигурността на страната – отношението ни към войната в Украйна, руските проксита в България и енергийната криза.

„Най-голямата опасност за сигурността на България в момента е отношението ни към войната в Украйна”, каза политологът. Тя припомни, че сме на трето място по износ на оръжия за, макар официалните власти в София да отричат. „Става въпрос за износ и за бизнес, а не за оказване на помощ. Тук въпросът не е толкова до оръжието, а до това какво послание изпращаме. Ние изпращаме лошо послание на нашите съюзници в НАТО и ЕС”, добави проф. Дронзина.

Тя отбеляза, че динамиката на руската пропаганда и по-точно публикациите непосредствено преди войната са се увеличили многократно.

„Това е същинската подготовка преди войната. Близо 80% от руснаците подкрепят Владимир Путин, като това показва, че той спечели войната срещу собствения си народ. Той ги убеди, че това, което прави е правилно и това му даде сигурност да нападне Украйна”, каза политологът.

Друг важен аспект е ролята на руските проксита в България. Те провеждат в страната ни интереси, които са различни от българските и европейските. Това е не само недопустимо, но ни поставя и в една особена позиция: „Да не бъдем надежден партньор и да не ни разглеждат като такъв“, заяви политологът.

Но за да има истинско откъсване от Москва, диверсификацията на доставките на природен газ трябва да стане възможна. „Всички приказки на руските проксита в България, че като Кремъл спре газа ще започнат да падат камъни от небето, не са верни“, каза проф. Дронзина. 
БГНЕС