/ ThinkStock/Getty Images
По-малко от половината родители у нас говорят с децата си за секс
100738
По-малко от половината родители у нас говорят с децата си за секс
  • По-малко от половината родители у нас говорят с децата си за секс
Увеличава се броят на родителите, които разговарят с децата си за сексуалните отношения, но тези, които го правят, все още са по-малко от половината. Данните са от две проучвания на Института по социални дейности и практики, направени през 2015 и 2018 година от "Галъп интернешънъл". Около 80% от българските деца имат профили в социалните мрежи, а все повече са хората, които отчитат опасностите, които крие общуването на децата им в интернет, сочат още резултатите. За да се преодолеят рисковете, от Института по социални дейности и практики започват кампания, наречена „Бдителни родители“.

Детска комикс-енциклопедия възхвалява „третия пол“? (СНИМКИ)
 
През 2015 година най-много родители са смятали, че подходящата възраст на децата за разговор за сексуалните отношения е 10 години, докато през 2018 г. вече са на мнение, че това трябва да стане още по-рано. Нараства броят на родителите, които отчитат опасностите в интернет общуването, обясни Борислава Гицова от Института по социални дейности и практики.
 
"Преди три години само 8% от родителите това са го счели като тема, за която е необходимо да разговарят с децата. За разлика от това през 2018 г. ние засичаме 39% от тях, които смятат, че рисковете в интернет са много важна тема и е необходимо те да говорят с децата", посочи Гицова.

За приключенията на пениса Кънчо и сексуалното образование
 
Най-много са родителите, които считат, че отговорността за провеждане на този разговор е именно тяхна, но по тези въпроси трябва да се говори и в училищата: "По-малко от половината - 48% от родителите са разговаряли през 2018 г. с децата, за сметка на 51%, които не са го направили. Отчитаме ръст от 2015 г. от 10%, но си даваме сметка, че половината от родителите не отделят време и смятат, че разговорът е труден за тях".
 
За превенция на онлайн заплахите срещу децата и най-вече на опасностите от онлайн съблазняването започва кампания, наречена „Бдителни родители“, заяви Мила Цалова от Института по социални дейности и практики: "Кампанията апелира за повече бдителност от страна на родителите, не цели да заклеймява, или да казва на някого, че не постъпва правилно. Цели да ги подкрепи в това да са по-близо до децата си, да направи това напомняме, че те продължават да бъдат деца и когато вече ни се струват много пораснали".

Експерти скочиха срещу детско приложение за чат във Facebook
 
Повече информация за признаците, че има такъв проблем, както и за начините за преодоляването му е публикувана на сайта „Бдителни родители“.