Народно събрание маски
Народно събрание маски / БГНЕС
Депутатите спориха с часове дори и върху името на закона
Вече цяла седмица страната ни се намира в извънредно положение, което парламентът обяви единодушно на 13 март, а повод за него стана разпространението на COVID-19. Депутатите обаче все още не са приели на второ четене специалния закон, в който трябва да бъдат предвидени всички мерки срещу разпространението на заразата, както и такива за преодоляването на последиците от нея.

Окончателните текстове трябва да бъдат одобрени на днешното пленарно заседание, след като претърпяха сериозни промени между двете четения. Работата им обаче сериозно зацикли. След като преодоляха първоначалния смут от появата на колегите си Веселин Марешки и Кръстина Таскова в защитни костюми, които очевидно се бях престарали с предпазните мерки, а след това изслушаха при закрити врата шефът на Държавния резерв, депутатите преминаха към работата по законопроекта.

Смут в парламента: Депутати се опаковаха в медицински скафандри срещу вируса (СНИМКИ)

Първо обаче излязоха в 30-минутна почивка, за да се запознаят всички с доклада на Правната комисия, с след това вместо да дебатират по същество, те дълго спориха по наименованието на закона.

„Няма да подкрепим заглавието на Закона за извънредното положение. Законопроектът е различен от онзи, който приехме на първо четене онзи ден“, възпротиви се депутатът от БСП Филип Попов.

„Промените в заглавието говорят за духа на самия закон“, подкрепи го колегата му Явор Божанков. Той упрекна управляващите за вчерашното дълго заседание на правната комисия, на което, според него, депутатите са работили „с два различни доклада“, „пет хвърчащи листа“ и „устен преразказ“ на промените, което не им е дало възможността да разберат дори какво гласуват.

Нинова: Като чухме информацията за резерва, разбрахме защо Борисов избяга

„Дръжте се като политици от 2020 година. Ясно е, че не сте за пример, не ставайте за резил“, отговори им депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов. Той призова всичко народни представители за пълна мобилизация в работата им и настоя: „недей те с евтини политически номера да трупате съмнителни дивиденти“.

„Вече един час се занимаваме с дебати по заглавие. По 100 страници закон ни предстои да дебатираме, ще има сигурно 200 гласувания. Ако искате, давайте да продължаваме в този дух“, разкритикува колегите си Йордан Цонев от ДПС.

„Вярвам, че след разгорещения и емоционален дебат по заглавието, ще се успокоим и ще говорим по същество“, заяви от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Борисов: Наши производители са готови да произвеждат медикаменти на хининова основа

„От една седмица се намираме в извънредно положение и днешния дебат показва, че понякога го забравяме, въпреки че някои от нас са с маски“, взе думата Тома Биков от управляващите.

В крайна сметка наименованието на закона бе одобрено и депутатите заработиха по същество. Те трябва да решат редица въпроси, свързани с мерките по време на извънредното положение, сред които предложенията за отлагане на вноските по кредитите, аздължителна карантина на всички завръщащи се от чужбина, ограничаване на спекулата и много други.