Парламентът инкриминира на първо четене нападението над медици
Парламентът инкриминира на първо четене нападението над медици / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Парламентът инкриминира на първо четене нападението над медици
59170
Парламентът инкриминира на първо четене нападението над медици
  • Парламентът инкриминира на първо четене нападението над медици

Нападението над лекари и медицински специалисти да се наказва с от 1 до 15 години затвор. Това реши днес единодушно парламентът, като прие на първо четене промени в Наказателния кодекс. Така бе гласувано този, който причини телесна повреда на медицински лица, да бъде наказан със същата строгост, както при нападение на полицай, съдия, прокурор или данъчен служител.

Идеите са внесени от депутата от Синята коалиция Ваньо Шарков, а сред мотивите му е фактът, че все повече стават случаите на агресивно поведение към медицинския персонал по време на оказването на помощ.

Шарков потвърди тезата си за внесеното предложение като обясни, че според Наказателния кодекс за проявяване на жестокост към гръбначно животно или причиняване на неговата смърт, в следствие на дълготрайно увреждане, насилникът се наказвал с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева.

„И ако някой от вас има съмнения дали трябва да бъде подкрепен законопроектът, просто се замислете защо наказанията за бой над гръбначно животно са такива, а наказанията за бой над лекари са 200 лева”, изтъкна Шарков от рибуната в парламента.

Депутатът от „Атака” Павел Шопов определи агресията срещу лекари и медицински екипи като повторяема в определени случаи. „В огромната си част тези случаи са въпрос на циганска престъпност. Факт е, че вторият човек в управляващата партия Цветан Цветанов е този, който в държавата е натоварен да се занимава с тази престъпност - човекът, чиито действия до този момент в тази насока са абсолютно сбъркани”, заяви той.

Председателят на Здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова пък намери несъвършенства в законопроекта за инкриминиране на посегателствата срещу лекари.

„Терминът „медицински специалисти” трябва задължително да бъде съотнесен към закона за здравето, където ясно е регламентирано кои са тези лица и това да бъдат изпълняващи медицински дейности лица. Със законопроекта се предлага и допълване на квалифицирания състав на наказателно-правна защита само при причинена телесна повреда, а при убийство не е предвиден такъв квалифициран състав. Този пропуск също следва да се отрази. Но смятам, че с гласуването на този законопроект днес в зала ние трябва да покажем на обществото отношението към неговите лечители”, заяви Дариткова.

Тя е убедена, че текстовете се нуждаят от прецизиране между първо и второ четене.