Основен проблем в образованието - обезпечаването на системата с кадри
Основен проблем в образованието - обезпечаването на системата с кадри / БГНЕС, архив

Кадровото обезпечаване на системата е един от основните проблеми в образованието и това се дължи на ниското заплащане. Това коментира в Санитарно-оздравителен комплекс "Камчия" край Варна председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Тя посочи, че през тази година на пазара няма учители по математика, по информатика и чуждоезиково обучение. По думите й през новата учебна година се очаква около 2000 учители да бъдат "нередовни", което означава, че те нямат педагогическа правоспособност, а са завършили примерно езикова гимназия и отиват да преподават. Такева смята, че директорите, които са пенсионирали учители в тези области, ще се наложи да ги върнат на работа.

Начален учител: Много работи куцат в образователната ни система

Млади хора не влизат в системата, коментира още Такева и уточни, че около 200 млади учители влизат в системата, но до средата на декември половината са напуснали, защото им е трудно да се адаптират. Обикновено влизат млади учители, които имат педагогическа способност, но са работили в други сфери, уточни тя.

БСП: Задава се закриване на училища и армия от неграмотни

Според нея, за да се подобри ситуацията с кадрите трябва да се повишат възнаграждения, необходимо е да се подобрят условията и организацията на работа. Такева каза, че синдикатът е направил предложение с няколко политики в тази посока към министерството. Сред тях например е стратегия за поетапното пенсиониране на педагогическата колегия, за да не бъде оголена системата.

Няма да има недостиг на учители - сигурни са в министерството

Такева добави, че синдикатът ще иска увеличение на учителските заплати през 2017 година. По думите й министерството трябва да договори 300 милиона лева повече за образованието спрямо бюджета за тази година. От тези средства около 130 милиона са необходими за 10-процентово увеличение на заплатите на учителите, обясни тя.
Останалите средства са за покриване на изискванията на новия закон за училищното образование.

Източник: БТА