Няма да има задължителен вот
Няма да има задължителен вот / netinfo

Гласуването на местния вот наесен няма да е задължително. Това стана ясно, след като парламентът отхвърли на първо четене законопроектите на НДСВ и БНС за промени в Закона за местните избори. В тях се настояваше за строги санкции при негласуване.

Депутати спориха близо четири часа основно върху идеята за задължително гласуване, срещу която се обявиха от ДСБ, БСП и ДПС. Минчо Спасов от НДСВ призова колегите си да извадят избирателното право от сферата на кебапчетата, тютюна и 20-те лева.

Филип Димитров от ОДС каза, че ако се отиде към модела на Гърция, Кипър, Люксембург и Белгия трябва да се въведе и задължително гласуване за българските народни представители.

Ремзи Осман от ДПС отбеляза, че при хипотеза задължително гласуване, неотишлите до урните могат и да бъдат освободени и от данъци.

Според Михаил Миков, председател на парламентарната група на левицата, от НДСВ и БНС предлагат задължителен вот, фрустрирани от резултатите на ДПС, а не защото наистина го искат.

Яне Янев от ОДС смята, че и 16-годишните трябва да могат да гласуват. В изказването си по време на дебатите лидерът на ДСБ Иван Костов акцентира върху възможността, която според него дава преференциалното гласуване, предлагано от левицата за кандидатите за общински съветници в малките населени места. С купуването на 100 гласа представители на организираната престъпност ще се окажат в местната власт, предупреди Костов. По думите му политическата система у нас е в задълбочаваща се криза, която е започнала през 2001 година, а неудържимото му мафиотизиране е част от последиците й.

Той съобщи, че бившият шеф на охраната на президента Георги Първанов е бил шеф и на охраната на Маргините.

НС одобри законопроектите за промени в Закона за местната власт на Мая Манолова от левицата, Иван Сотиров от ОДС и на Иван Костов – ДСБ.

Първите два предвиждат въвеждането на принципа на уседналост и на вота наесен.