Новият ВСС и агенцията за сигурност сред задачите на НС за този сезон
Новият ВСС и агенцията за сигурност сред задачите на НС за този сезон / netinfo

Новата сесия на 40-то Народно събрание ще бъде открита с изявления на парламентарните групи за приоритетите им през този политически сезон. Очаква се в началото на заседанието на депутатите да присъстват и вицепремиерите Ивайло Калфин, Даниел Вълчев и Емел Етем.

Една от първите и най-важни задачи на депутатите през тази сесия е да изберат 11-те членове на новия постоянно действащ Висш съдебен съвет от квотата на парламента. Записаният в закона краен срок за този избор е 28 септември.

Председателят на правната парламентарна комисия Янаки Стоилов се надява НС да спази срока, въпреки сложността на този избор и фактът, че предстоят местните избори. „Защото след това трябва да започнат процедурите за избор на членовете на Инспектората към ВСС”, поясни за Дарик Стоилов. Той добави, че тези процедури ще бъдат и по-продължителни, защото предложените кандидати първо ще бъдат изслушвани в комисията по правни въпроси .

Запитан дали разпределяйки местата във ВСС управляващата коалиция ще използва принципа 3:5:8 Янаки Стоилов коментира, че е по-важно какви хора ще бъдат избрани за членове на съвета. „Бих искал да избегнем квотните разпределения, защото особено по отношение на съдебната власт те няма да допринесат за нейната по-ускорена промяна”, коментира Стоилов. И подчерта, че е по-добре да се стигне до достатъчно широка подкрепа за кандидатурите, които са авторитетни професионалисти и имат доверието в професионалните среди, за да заемат пост във ВСС.

Очаква се до Нова година Народното събрание да приеме и законопроекта, с който ще бъде създадена Националната агенция за сигурност. Предстои да бъде решено кои служби в сектора за сигурност ще бъдат обединени в новата агенция и дали тя да има собствени дознатели.

В рамките на днешния първи пленарен ден за месеца парламентарните групи имат право да внасят предложения в седмичната програма без гласуване на ротационен принцип. Левицата ще предложи депутатите да обсъдят законопроекта за дипломатическата служба. НДСВ предлага обсъждането на промени в Закона за автомобилните превози, а ДПС – разглеждането на отчет за дейността на Комисията за защита от дискриминацията.