Нови спорове в парламента около регистрацията на партиите за избори
Нови спорове в парламента около регистрацията на партиите за избори / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Нови спорове в парламента около регистрацията на партиите за избори
36196
Нови спорове в парламента около регистрацията на партиите за избори
  • Нови спорове в парламента около регистрацията на партиите за избори

Близо час депутатите спориха по новите правила за регистрацията на партиите в Централната избирателна комисия за участие в избори. Според новите изисквания всяка политическа сила ще трябва да представи пред избирателния орган списък с имената и единните граждански номера на  7000 души, които я подкрепят.

Срещу това се обявиха партньорите на БСП в "Коалиция за България”. Спас Панчев поиска подписите да бъдат намалени от 7000 на 2500. Искра Фидосова от ГЕРБ му отвърна, че правилата са за всички партии и промените не разделят партиите на малки и големи.

Управляващите и БСП спориха и по друг текст, който задължава при регистрацията в ЦИК всяка партия да доказва с удостоверение от съда, че върховния й орган е заседавал толкова пъти в година, колкото гласи уставът й.

"Това правомощие може да бъде единствено и само на съда – за това е ли е провела или не заседание на върховните си органи. Тази преценка не може да се прави от ЦИК, която, първо, е политически орган, доминиран от ГЕРБ и от :Атака”, и, второ, няма никакви механизми да установи дали реално са проведени заседанията на върховните органи на политическите партии. Кои сте вие, господа от ГЕРБ, които ще преценявате дали една партия надлежно е провела заседанието на своя върховен орган. С какво самочувствие си давате такива правомощия", обърна се от трибуната Мая Манолова от БСП.

"Ние считаме, че това е излишно, и тъй като закона се прави и да улеснява дейността на партиите, а не само да изиска от тях, нашето категорично мнение е, че са много подписите. Ние затова дебатираме и предлагаме този рой да бъде намален от 7000 на 2500", обясни Спас Панчев.

"Не правим изборен кодекс на малки и големи партии. Правим изборен кодекс за всички субекти в изборния процес, които ще участват. Не правим конюнктурно текстове с оглед на това кой е голям и кой малък. Кодексът и правилата са еднакви за всички. Спрете с това деление на малки и големи, несериозно е да го казвате от тази трибуна", коментира и Искра Фидосова от ГЕРБ, председател на изборната комисия в парламента.