Народното събрание няма да заседава от 12 до 21 октомври
Народното събрание няма да заседава от 12 до 21 октомври / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Народното събрание няма да заседава от 12 до 21 октомври
45451
Народното събрание няма да заседава от 12 до 21 октомври
  • Народното събрание няма да заседава от 12 до 21 октомври

Народното събрание няма да заседава от 12 до 21 октомври, за да не се използва парламентарната трибуна за предизборна агитация, решиха депутатите. Категорично не става въпрос за нова ваканция на парламента, защото постоянните комисии ще заседават, коментира Цецка Цачева, която е вносител на предложението. По думите й, ако работата на Народното събрание продължи по време на предизборната кампания, трибуната ще бъде използвана за агитация. От Синята коалиция и БСП се обявиха против предложеното прекъсване на работата на депутатите. Социалистите даже заплашиха, че ще поискат оставката на председателя на парламента, ако не си оттегли предложението.

Цецка Цачева се аргументира, че „ако продължат пленарните заседания, се получава така, че се дава различна трибуна за предизборна агитация на парламентарно представените партии, което поставя в неравностойно положение извънпарламентарно представените партии".

Лидерът на ДСБ Иван Костов каза: „Вие сте тук, не защото сте привилегировани, а защото носите отговорност за съдбата на тази страна. Това е проблемът, че не искате да я носите в дните преди изборите. Трябва да съберете малко сили и да изтърпите за 10 дни опозицията".

„Вие искате за пръв път в най-новата ни история точно в момента на учредяването на изборите да прекъснете функционирането на парламента - не коли, бюфети и кюфтета, а орган, в който 240 изпратени от отделните райони граждани представляват целия български народ", коментира Михаил Миков от БСП.

Според Снежана Дукова от ГЕРБ опозицията е демонстрирала „за пореден път отработен рефлекс на клиширана реакция". Тя каза, че ще подкрепи решението Народното събрание да не заседава от 12 до 21 октомври и посочи пет причини: „Първата е липсата на възможност да идваш на работа, когато многократно си заявявал, че ГЕРБ е отговорен за кворума. Второ - липсата на говорене по 38 часа, цитирам, на ангро, в което е добре да има освен статистика, и стилистика. Трето - невъзможност да гласуваш за поне 10 души, които са около теб. Четвърто - партийнополитическа стилистика на невъзможност на гражданина от Долна Диканя да каже „Абе, моля те, спри!" И пето - безпардонното усещане не на партии, а на маргинализиращи се групи, които няма какво и на кого да кажат".

Решението на Народното събрание налага още за времето, в което няма да работят, избраниците да не ползват служебен транспорт освен ако не участват в заседание на някоя от постоянните комисии. За този период депутатите няма да получават квартирни и дневни пари за сметка на Народното събрание при посещение в избирателните си райони. Няма да се признават и транспортните им разходи за частни автобусни линии.