Над 70% от завършилите математически и езикови гимназии отиват да учат в чужбина
Над 70% от завършилите математически и езикови гимназии отиват да учат в чужбина / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa

Над 70% от завършващите у нас математически, езикови и частни гимназии отиват да учат висше образование в чужбина, защото знаят най-добре чужди езици, коментира пред БТА Ирина Христова - организатор на изложението за образование в чужбина „Световно образование”. Средно с по 10% ръст на българските студенти в Холандия и в Дания се очакват от новата учебна година, коментира експертът.

По думите й за новата учебна година се очаква за Холандия да заминат 500 български студенти, за Великобритания - 1600-1700 българи, а за Дания - около 300 наши студенти.

Студентите, които остават да учат висше образование в България, са с доста ниско ниво на владеене на английския език, смята Христова. Сред заминаващите в чужбина са и училите разширено чужди езици, както и младите хора от големите градове, проблемът е, че оставащите в България, които са завършили средно образование, не знаят чужди езици и не продължават да учат висше образование. Липсата на езикова подготовка е основната причина, която ги спира да учат в чужди университети, коментира управителят на консултанската фирма за образование в чужбина.

В Холандия сега таксата е 1700 евро на година, като има възможност да се плаща в началото на годината или на семестър, съобщи консултантът. Във Великобритания таксите са между 8300 и 10 000 британски лири, като студентите масово използват кредит или не плащат нищо, когато започват обучението си. Кредитът се изплаща, след като студентите завършат висшето си образование, започнат работа в България и получават над 1000 лева месечна заплата.

Образованието в Дания е безплатно, но разходите за издръжка на студентите са доста високи заради високия стандарт, коментира Христова. По думите й годишната сума, която семейството трябва да покрие, се равнява почти на тази в Холандия или Великобритания.