/ Георги Димитров
Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК), с които се въвеждат завишени санкции за телесна повреда. Те бяха внесени, след последните случаи на домашно насилие, станали публични.

Законопроекта на  ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС получи единодушна подкрепа от 178 гласа

За втория -  на „Възраждане“, „за" бяха  101 депутати, против бяха 75, двама се въздържаха. 

Законът за домашно насилие: „Интимна връзка“ ще се счита за такава след 60 дни

Проектът на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предвижда увеличаване размера на наказанието „лишаване от свобода“ за причиняване на средна телесна повреда от шест на осем години. Отменя се възможността за пробация при лека телесна повреда под формата на разстройство на здравето, извън случаите по чл. 128 и 129 от Наказателния кодекс ( бел. автора – тежка и средна телесна повреда). Заложени са и по-високи глоби за лека телесна повреда под формата на болка и страдание между 500 и 1000лв, досега санкцията беше от 100 на 300 лв.

Законопроектът на „Възраждане“ предвижда да се въведе минимален праг на наказанието „лишаване от свобода“ за причиняване на лека телесна повреда от три месеца. Вносителят предлага да не отпада пробацията за причиняване на лека телесна повреда под формата на разстройство на здравето. От „Възраждане“ предлагат в определението за престъпление, извършено „в условията на домашно насилие“ да се предвиди то да е извършено поне веднъж, преди повдигането на обвинението. 

Мая Димитрова от „БСП за България“ обяви, че парламентарната ѝ група ще подкрепи и двата законопроекта. Но отбеляза, че ако искаме да има превенция, тя трябва да започне от най-ранна детска възраст – от семейството, от училището. Колегата ѝ Георги Гьоков коментира, че случаят в Стара Загора с 18-годишното момиче разкрива дефицитите, които има в обществото, той е и ярка проява на проблемите в съдебната система. Не може да се отрече, че ГЕРБ-СДС,ПП-ДБ и ДПС реагираха светкавично на обществените очаквания, но предложенията са им неадекватни, посочи той. По думите му увеличаването на наказанието не е средство за превенция. Не бива да отменяме пробацията, но само ако се прилага правилно, смята депутатът.

Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ заяви, че нищо няма да се промени с увеличаване на наказанията, тъй като проблемът не е в размера им, а в прилагането на закона. Според него законът не се прилага, защото правоприлагащата система е прогнила и всяка част от системата трябва да се реформира.
Нелли Желева/БТА