/ ThinkStock/Getty Images
Мотивират младите да преподават в отдалечени населени места с повече пари
95974
Мотивират младите да преподават в отдалечени населени места с повече пари
  • Мотивират младите да преподават в отдалечени населени места с повече пари
Училищата и детските градини в малките и отдалечени населени места ще бъдат финансирани допълнително. Ще се насърчават и специалностите, в които се очаква да има недостиг на пазара на труда Повече средства са предвидени и за местата, в които се обучават повече деца от уязвими групи.

Това предвиждат промени в наредбата за финансиране на институциите в системата на училищното и предучилищното образование. Те са предложени за обществено обсъждане и са качени на сайта на образователното ведомство.
 
Все повече млади учители влизат в класните стаи

Целта на промените е да се мотивират младите хора да преподават в по-отдалечените населени места, което да осигури равен достъп до образование на децата, коментира просветният министър Красимир Вълчев. "Допълнителните средства ще зависят от отдалечеността от най-големите градове, градовете с население над 150 000 души, от отдалечеността от общинския център и от големината на общината", обясни той.
 
Обезпечаването на образователната система с млади учители е най-голямото предизвикателство

Повече средства ще получат училищата и детските градини в Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар и в малките гранични общини, както и тези, в които има концентрация на деца от уязвими групи. Те ще могат да сформират маломерни паралелки, защото по думите на министър Вълчев, с тези деца се работи по-трудно.
 
"Така например, ако първокласниците са 24 деца и наредбата задължава да се формира една паралелка, те ще могат да формират две паралелки или да работят в една паралелка с две групи", поясни министърът.
 
Финансират допълнително специалности, по които се очаква недостиг на пазара на труда

Допълнителни пари ще има и за специалностите от професионалното образование, в които се очаква да има недостиг на пазара на труда. "Това са най-общо специалности, по които броят на заетите, които очакваме да се пенсионират следващите пет години, е поне два пъти по-висок от броя на учениците, които се обучават в момента", посочи Вълчев.
 
Това са 55 специалности в 12 професионални направления, сред които транспорт, машиностроене, електротехника, енергетика, строителство, хранителни технологии и други.