Мощна и грозна атака срещу тях видяха от онкологичния център в Пловдив
Мощна и грозна атака срещу тях видяха от онкологичния център в Пловдив / DarikNews.bg, Пловдив, Искра Койчева

Няма нарушения на лечебно-диагностичния процес и медицинските стандарти в Комплексния онкологичен център в Пловдив.

Това заяви на пресконференция директорът на лечебното заведение д-р Красимир Вальов.

Той и колегите му са категорични, че са обект на "мощна и грозна корпоративна атака" по повод изнесените информации за сгрешени диагнози и ненужно отстраняване на органи, но не знаели кой стои зад нея.

Проверяват онкодиспансера в Пловдив след шокиращи разкрития

По думите на Вальов, още на 21 октомври е сформирана комисия, която да установи фактическото състояние на три от пациентките, лекувани в лечебното заведение и оплакали се след това в предаването „Господари на ефира". След 10 дни тя излиза със становище, че нарушения няма. Това сочат и констатациите на Медицинския одит, направен в центъра.

Междувременно в болницата е постъпил сигнал от една от пациентките, че върху нея е оказан натиск да изнесе от лечебното заведение хистологичните си изследвания, което е забранено, съобщи още Вальов. В два листа, написани собственоръчно, жената обяснява, че лица, представящи се за адвокати, са й предлагали 50 лева за целта, а срещата се е състояла на Централната гара в Пловдив.

Фрапиращи нарушения в пловдивския онкодиспансер: грешни диагнози и ненужни операции?

По отношение на конкретния случай с пациентката, на която е отстранена гърдата, става въпрос за изключително рядък доброкачествен тумор, който имитира злокачествения, но това може да се разбере след операцията, обясниха още медиците.
Стана ясно още, че за въпросните сигнали за нарушения, няма постъпили жалби в лечебното заведение, обясни от своя страна и д-р Антоанета Томова. По думите й, финансовото състояние на КОЦ Пловдив е много добро и там никой не е принуден да прави операции, за да оцелява болницата.

За доказателство тя посочи, че през Центъра за последната година са минали 59 000 пациенти, броят на клиничните пътеки е 16 844, а направените през последните 15 месеца гефрирни изследвания са 3 446 изследвания.

Д-р Арман Христамян подчерта, че операциите в Центъра се извършват в полза на пациентите, а не самоцелно. Той даде пример с най-скъпата клинична онкологично-гинекологична пътека на стойност 1700 лева, от която той като началник на отделението по онкогинеколгия получава 22,95 лева.