Много желаещи да пълнят вода от Свещения кладенец в Плиска
Много желаещи да пълнят вода от Свещения кладенец в Плиска / снимка: БГНЕС, архив

Увеличили са се желаещите да си напълнят вода от Свещения кладенец край Голямата базилика в първата българска столица Плиска, съобщи на пресконференция директорът на Регионалния исторически музей в Шумен Георги Майсторски.

По думите му археолозите, които работят на обекта, всяка сутрин източват вода, за да могат да продължат работата си по проучването на кладенеца и всеки посетител може да си вземе от водата, отбеляза Майсторски, предава БТА.

Той каза още, че е недопустимо водата от кладенеца да се използва за комерсиални цели. По думите му рекламата и привличането на внимание около Аязмото в Плиска е изключително важно, но не бива да се изпуска контролът върху този процес, най-малко защото ако някой иска да почерпи от силата на това място - трябва да дойде лично и да си налее вода. Според Майсторски продажбата на вода от кладенеца е недопустимо, дори вероятно е повод да се намесят специализираните органи.

"Тук говорим за едно законодателство по закона за водите и концесиите и ако трябва някой официално да го прави мисля, че първия по право е Регионалният исторически музей в Шумен; аз лично бих претендирал пред МС за даване на концесия за едно премерено използване на този ресурс", каза още Майсторски.

Поради големия медиен и обществен интерес към наскоро открития при археологически разкопки кладенец при Плиска, заместник-министър Адам Персенски разпореди на директора на РЗИ - Шумен д-р Пепа Калоянова да вземе проби от водата и да извърши цялостен физикохимичен и микробиологичен анализ, въпреки че кладенецът не е регистриран като общественозначим обект, нито има постъпило искане за издаване на разрешение за водоползване. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Проверката ще бъде извършена в акредитирана лаборатория от клас "А" и резултатите ще бъдат оповестени до края на утрешния ден. Министерство на здравеопазването не се ангажира с проби и резултати, оповестени от частни лица, допълват от пресслужбата.