Румен Чолаков, Път на младите
Румен Чолаков, Път на младите / DarikNews.bg Иван Лазаров
Според ентусиастите от "Път на младите" зад граница са поне 3,5 млн. души
Учителката по география попитала Иванчо:
– Иванчо, къде е България?
- Държавата, госпожо, или населението?


Този тъжен анекдот, който прекрасно описва тежката демографска ситуация страната, се разпространява от години из социалните мрежи. Днес обаче той е използван от група Българи, обединени в организацията „Път на младите“, за да бият камбаната за тревожните тенденции в нашето общество – ниска раждаемост и хилядите българи, които напускат пределите на Родината.

Раждат се по-малко бебета у нас, има разлика в смъртността при мъже и жени


Те се позовават на официални данни от българското правителство, както и от авторитетни световни организации, за да обрисуват проблема.
В България умират 46 329 души повече, отколкото се раждат. Твърди се, че около 50 000 души напускат България всяка година, но на мен тази цифра ми се вижда ниска“, смята Румен Чолаков, адвокат и председател на сдружението „Път на младите“.

Радев: Преходът се оказа сложен процес

Според него българското правителство умишлено крие броя на всички българи в чужбина, който според различни проучвания достига дори до 3,5 млн. души.

„Официалните данни, които от правителството представят, се говори за 700 хил. Между това число и 3,5 млн. има 5 пъти разлика. При население между 7 и 8 млн. души, говорим за половината българско население. Вече може да се говори за феномен, който човечеството отдавна не е виждал – великото преселение на народите. Едно население напуска своята територия и се изнася някъде другаде. Факторите за това са безкрайно много. В един град няма вода. Как да останеш, при положение, че имаш свободата да бъдеш някъде друга?“, коментира младият юрист.

Депутатите в спор за демография: Колко деца се правят в панелките

Статистика на страните с най-бърза намаляващо население на Стария континент показва едно – всички те са в Източна Европа, а България е на върха. Данните показват, че за последните 30 години страната ни е загубила около 23% от населението си. Ниският естествен прираст има и друго измерение – застаряващо население и все по-голям брой хора извън трудоспособна възраст.

Марияна Николова: Работна група ще изготви визия за нова демографска политика у нас

Пенсионната и здравно-осигурителната система ще се сринат, заради непрестанното намаляване на броя на осигуряващите се, прогнозират от организацията.
От „Път на младите“ призовават за незабавни промени, които да не се изчерпват единствено с предоставянето на финансови стимули за младите семейства, а за изграждането на по-благоприятна среда за тях, както и политика за последователна интеграция на огромната българска диаспора в чужбина.

„Българите в чужбина са най-големият чуждестранен инвеститор в България“, смята Румен Чолаков, а според него, като такива те имат право да участват повече в вземането на решения за управлението на България. Ето защо от организацията настояват за създаването на многомандатен избирателен район за българите в чужбина, както и въвеждането на електронно гласуване, за да могат сънародниците ни зад граница по-лесно да упражняват правото си на вот.

„Да преброим колко са българите в чужбина и къде са те“, е най-големият апел, който отправят от „Път на младите“.