Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Целият този процес беше свързан с дълбоки, понякога съпроводени с катаклизъм обществено-политически промени, и това бързо ни лиши от илюзията, че преходът е еднократен акт. Това каза президентът Румен Радев, който участва във форум "30 години от промяната" по повод 25-ата годишнина на фондацията "Фридрих Еберт" в България.

По неговите думи тези промени са част от сложен, многовекторен, дълбок процес, зареден с много енергия, надежди и очакване, но и с много превратности и разочарования.

"Защо 30 години след началото на тези положителни промени, след като постигнахме тези стратегически цели - членове на НАТО, част сме от европейското семейство, България продължава да се топи и защо опустошителната демографска криза е в момента най-голяма заплаха за настоящето и бъдещето на България? Защо не успяхме да постигнем желаните стандарт и качество на живот и стотици хиляди българи днес живеят в бедност и социално изключване? Защо изостанахме драстично в това отношение от другите източноевропейски държави? Защо не успяхме да постигнем висок, устойчив икономически темп на развитие, който да ни отведе по-бързо към това средно равнище за Европа и да даде някаква перспектива на нашите млади хора, така че те да остават тук в България", каза президентът Радев.
БТА, БГНЕС