Митрополит Калиник поиска прошка, дядо Неофит пък не се чувствал виновен към никого
Митрополит Калиник поиска прошка, дядо Неофит пък не се чувствал виновен към никого / DarikNews.bg
Митрополит Калиник
49212
Митрополит Калиник
Изявлението на митрополит Неофит
Дядо Иоаникий
  • Митрополит Калиник
  • Изявлението на митрополит Неофит
  • Дядо Иоаникий

24 часа след като стана ясно, че 11 от 15-те митрополити от Светия Синод са били агенти на Държавна сигурност, някои от тях коментираха досиетата си в ДС.

Врачанският митрополит Калиник поиска прошка от всеки, който се чувства засегнат от това, че е бил агент на Държавна сигурност. Той заяви, че иска да изкара земния си живот по обета, който е дал пред Бога и не е доносничел срещу никого. Митрополит Калиник добави, че е имал пререкания с Дирекцията по вероизповеданията - тогава комитет, за това, че ръкополагал свещеници, чийто родители са били против тогавашния режим.

Епархийското духовенство на Враца свидетелства, че Негово високопреосвещенство митрополит Калиник не е нарушил с нищо свещения канон и повелята на Православната църква, и твърдо застанаха зад неговата позиция.

В писмо до медиите се казва: "Сигурни сме, че голяма част от това, което обичаният ни архиерей е вършил в битието си на така нареченото "сътрудничество", е било в интерес на църквата и запазване на националните интереси...".

"Всяка власт е от Бога, както пише и в Библията, за това ние сме били длъжни да сме в синхрон с държавността за доброто на народа", заяви Калиник.

Ру

Митрополит Калиник поиска прошка, дядо Неофит пък не се чувствал виновен към никого
netinfo
сенският митрополит Неофит също коментира досието си в ДС. Той бе категоричен, че не се чувства виновен към никого: „Изпълнявал съм нещо, което в онова време е било изисквано при всички случаи на пътуване в чужбина".

Той добави, че е чист пред съвестта си, че не е служил в църквата като предател: "Трудно понасям това положение, в което съм поставен, защото никога не съм имал желание да злепоставя някого и да ползвам привилегиите на ДС", добави дядо Неофит.
Митрополит Неофит обясни, че е бил част от системата по онова време, при която всяко пътуване в чужбина е било наблюдавано. Така и при неговите пътувания зад граница по църковни дела представители на Държавна сигурност са се интересували от целта на излизането, водени са разговори за обстановката, в която ще се провеждат срещите. От службите са искали информация за това как живеят българите зад граница, какво е положението им и отношението на тамошните християни към Българската православна църква.

Митрополит Неофит каза още, че няма данни някой да е пострадал от тези разкази и призова ако има хора, засегнати от него, да го разобличат. „Не мога да кажа дали съм изненадан или не от факта, че имам досие, но това, че ме наричат агент и доносник, звучи много обидно. Не съм очаквал, че ще ми се лепне такова „звание", добави още русенският владика.

Митрополит Калиник поиска прошка, дядо Неофит пък не се чувствал виновен към никого
netinfo
От своя страна Сливенският митрополит Иоаникий обяви, че ще пътува до София, където ще поиска да види досието си. „Сега ще отида в София да проверя досието, да видя какво е писано, какво не е писано, чии са тия имена. Докато не съм видял, не мога да дам отговор, защото моралът това изисква. Така че хич не се тревожа за тази работа", каза владиката, чието име бе оповестено заедно с още 10 митрополити като сътрудници на бившата Държавна сигурност.

„След като видя досието, ще събера всички журналисти и журналистки от Ямбол, Сливен и от Бургас даже, да дойдат да видят и да чуят, а не така... тайни работи... Да знаят, че аз съм направил всичко за тази епархия, издал съм 15 книги, поучавам моето паство, близък съм с моето паство, никого не съм предал и затуй с радост ще ви поканя", беща Иоаникий.

Той каза още, че е имал предварителна информация, че против него е имало писани много работи от „Хикс" и „Игрек". И че ще се почувства обиден, ако в досието има лъжи и клевети срещу него.

11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това обяви Комисията по досиетата. В списъка на сътрудниците на бившите тоталитарни служби фигурира и името на главния мюфтия Мустафа Хаджи. Той е работил под агентурното име Андрей. Общо седем висши мюсюлмански духовници са работили за бившите комунистически служби.

Епископът на Софийско-Пловдивската епархия Георги Йовчев пък е бил познат в комунистическите служби като агент Петър. Той е бил вербуван през 1987 г., а година след това е бил ръкоположен за епископ. Проверката на комисията по досиетата засега не е открила други католически духовници, които са били сътрудници на Държавна сигурност.