/ БТА
Служебният министър на финансите Асен Василев не е предлагал да се ограничи правото на глас на българите, които пребивават постоянно в чужбина и не плащат своите данъци и осигуровки в България, съобщиха от министерството.

В писмо до медиите от министерството обясняват, че "по никакъв начин в рамките на проведената дискусия не е предлагано ограничаване правото на глас на българските граждани, които пребивават постоянно в чужбина и не плащат своите данъци и осигуровки в България. Категорично не е обсъждан вариант за ограничаване конституционното право на всеки български гражданин на глас, независимо дали постоянното му пребиваване е в страната или в чужбина. Основният приоритет в работата на служебното правителство е организирането и провеждането на свободни, честни и демократични избори при стриктно спазване на законовите разпоредби".

В отговор на журналистически запитвания, от пресцентъра на министерството съобщават, че в рамките на заседанието на Министерския съвет на 19 май е поставен проблемът за наличието на т.нар. "мъртви души" в избирателните списъци. В тази връзка министър Василев е поставил два въпроса за обсъждане: "Как може български граждани, които не притежават валидни български документи за самоличност - лична карта, международен паспорт и др., да упражнят правото си на глас и ако не може, трябва ли те да фигурират в избирателните списъци в България?", както и да се обмисли дали български граждани, които официално са декларирали, че имат постоянен адрес в чужбина, да се извадят от избирателните списъци по адрес на местоживеене в България, като в същото време запазят правото си да гласуват в чужбина или в България по досегашния ред за гласуване по настоящ адрес.

Министър Василев е поставил тези два въпроса за обсъждане, за да започне дебат по тяхното решаване в бъдеще, включително чрез промени в нормативната уредба и изборното законодателство, без да нарушава конституционното право на всеки български гражданин на глас, независимо дали постоянното му пребиваване е в страната или в чужбина, съобщават от министерството.

В рамките на своите правомощия министърът на финансите е посочил, че би могло да се обмисли предоставяне на съответните служби на наличните в Националната агенция за приходите масиви с данни на българските граждани, които са декларирали, че са с трайно пребиваване в чужбина и са избрали да се осигуряват в друга държава, за да могат те да бъдат извадени от избирателните списъци по адрес в България.
 
БТА