Местната власт не се бои от глоби, ако й отпускат пари за превенция срещу наводнения
Местната власт не се бои от глоби, ако й отпускат пари за превенция срещу наводнения / снимка, архив: Dariknews.bg
Местната власт не се бои от глоби, ако й отпускат пари за превенция срещу наводнения
74718
Местната власт не се бои от глоби, ако й отпускат пари за превенция срещу наводнения
  • Местната власт не се бои от глоби, ако й отпускат пари за превенция срещу наводнения

Не е проблем да бъдат глобявани общините, които не са изпълнили задълженията си по превенция срещу наводнения и бедствия, стига обаче да има ясно разписан и осигурен ресурс за тази цел. Тезата е на кмета на Търговище и зам.-председател на Националното сдружение на общините Красимир Мирев.

В интервю за Дарик д-р Мирев коментира лансираната вчера от служебния вътрешен министър Йордан Бакалов идея да има санкции за общините, които не взимат превантивни мерки срещу наводненията.

След наводненията в района през 2005 г. с френска помощ в Търговище е монтирана система за ранно оповестяване за високи води, като благодарение на нея местната власт получава информация за опасност час-час и половина по-рано, а може да информира съседните общини по поречието на реката три часа преди висока вълна да достигне до тях. „Поддръжката на тази система е скъпо удоволствие, но подобна техника трябва да се използва на национално ниво, защото това ще опази живота на хората", добави кметът на Търговище.

Една община може идеално да си е свършила работата, но водата да дойде от съседна или по-далечна община, напомни Мирев. Той е категоричен, че проблемът е национален и на него не може да се гледа на парче. "Ако не седнем всички на масата, да отложим други неща, защото няма как всичко да правим с никаквия ресурс, с който разполагаме, мисля, че е дошло време, защото по отношение на бедствията от наводнения като че ли засега по-страшно няма", каза Мирев.

Запитан какво е получила управляваната от него община Търговище, той каза, че нищо не е получила за превенция от наводнения. "Ежегодно заделяме собствен ресурс в бюджета си. Можем да си позволим годишно не повече от 40 000 до 60 000 лева. Не го възлагаме, а си го вършим сами и ни излиза малко по-евтино иначе би ни струвало 100 000 лева", каза той.

По думите му в българското законодателство в 95 на сто от случаите на приеманите закони отговорността е на кмета. Нито един от тези закони няма тест за съответствие, в смисъл, че няма анализ преди да бъде приет, какъв ресурс е необходим, за да се осъществи превенция или да се изпълни законът, след което да има санкции на отговорните, коментира кметът.