Лъчетерапията вреди на пациенти с тумор на хипофизата, алармира сдружение
Лъчетерапията вреди на пациенти с тумор на хипофизата, алармира сдружение / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лъчетерапията вреди на пациенти с тумор на хипофизата, алармира сдружение
60214
Лъчетерапията вреди на пациенти с тумор на хипофизата, алармира сдружение
  • Лъчетерапията вреди на пациенти с тумор на хипофизата, алармира сдружение

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2013-а обрича пациентите, които имат тумори на хипофизата. Причината е, че лъчетерапията, до която тези хора към момента имат достъп, по-скоро уврежда здравето им, отколкото лекува. Това уточни за Дарик председателят на сдружение „Хипофиза" Ваня Добрева.

По думите й с въпросната терапия, която Здравната каса покрива, се облъчвала не само хипофизата, но и главния мозък. От 18 години в развитите държави била достъпна нов вид прецизна лъчетерапия, техниката за която е налична вече и в няколко български болници. Клиничната пътека за това модерно лечение обаче оставала недофинансирана, което превръщало закупената апаратура на практика в неизползваема, допълват от пациентската организация.

Липсата на адекватно финансиране за този вид терапия рефлектира не само върху пациентите с тумор на хипофизната жлеза, но и върху пациентите с онкологични заболявания, категорична е Ваня Добрева: „В края на миналата година имахме обещание, че клиничните пътеки за лъчелечението ще бъдат увеличени и така от началото на 2013 г. пациентите ще имат достъп до този вид терапия, но това не се случи. На 20 декември НЗОК гласува клинична пътека за радиохирургия да няма, а тази за лъчелечението остава на старата си стойност, а именно - недофинансирана".

Така единственият вариант пациентите да получат качествено лечение е като го потърсят извън границите на страната ни и то на много висока цена.

„Най-евтиният вариант за нашите пациенти е да отидат в Турция и да бъдат облъчени срещу 10 000 евро, независимо дали това е лъчетерапия, или радиохирургия - цената е такава", обясни Добрева.

В писмо до сдружението от Националната здравноосигурителна каса уверяват, че цените на клиничните пътеки са съобразени с възможностите на Закона за бюджета на касата за 2013-а. Това принуждава пациентите да изпратят жалби до Комисията за защита от дискриминация и до омбудсмана Константин Пенчев. Това е единственото, което бихме могли да направим в момента и много се надяваме на една адекватна реакция, допълни Добрева.