Лошото време разреди редиците на протестиращите в София и страната
Лошото време разреди редиците на протестиращите в София и страната / снимки: БГНЕС
Лошото време разреди редиците на протестиращите в София и страната
65138
Лошото време разреди редиците на протестиращите в София и страната
  • Лошото време разреди редиците на протестиращите в София и страната

Недоволни граждани се събраха за 16-та поредна вечер в София на протест срещу кабинета на Пламен Орешарски.

Лошото време и обилният дъжд обаче „изведоха” на площада много по-малко хора, отколкото се включваха в демонстрациите предходните дни. Около 700 протестиращи се бяха събрали към 19.30 ч., съобщиха от МВР. Протестиращите скандираха „Оставка” и „Долу БСП”. Някои от присъстващите носеха табелки с надпис „16-ти ден не съм уморен”, „България за човеците, не за човекоподобните”.

Първоначално групата блокира движението в района на пл. „Независимост”, а после част от протестиращите тръгна по маршрута на традиционното вечерно шествие. Около стотина души блокираха Орлов мост, а останалите демонстранти се отправиха към НДК. Друга част пък се насочи към Моста на влюбените.

Шествието тази вечер се движеше разпокъсано и приключи по-рано от обикновено - още около 21.30 ч. Преди да се разотидат обаче недоволните граждани все пак обиколиха без да спират за дълго пред партийните централи на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Протестът днес премина без сериозни инциденти. Не са получени и сигнали за нарушаване на обществения ред, съобщиха от полицията.

Междувременно часове по-рано пред парламента творци инициираха нова форма на мирна демонстрация - кръводаряване. Призивът на организаторите е да не се пролива кръв по време на протестите. Предвижда се екипи на медицинските центрове да бъдат призовани да има линейка на всеки протест, за да могат желаещите също да дарят кръв.

Лошото време разреди редиците на протестиращите в София и страната
netinfo


„Давам кръв, за да си иде това правителство, за да се гласува нов закон и да не вземат те по друг начин”, аргументира участието си в акцията „щурецът” Кирил Маричков. „Чувам хората мислят, че тук има по 2000-3000 души, аз им казвам, че реалната цифра е с една нула повече”, коментира още той пред бТВ.

Около 80 души се събраха пред сградата на община Пловдив и тръгнаха на шествие по Главната улица тази вечер. Те минаха по обичайния си маршрут до Джумая джамия и обратно и около 20.00 ч. блокираха жп линиите на Централна гара. Дъждът, който започна да вали в града обаче, разпръсна демонстрантите бързо и протестът им приключи.

В неделя в 9.30 ч. част от протестиращите ще се съберат пред сградата на Областна управа, откъдето с рейсове ще се отправят към магистрала „Тракия”. Те ще блокират участъка на изхода за Голямоконарско шосе. Организаторите уточниха, че за транспорта си плащат сами, като от всеки желаещ да се включи в блокадата се събират по 2 лева.

Около 50 души излязоха на протест във Варна срещу правителството на Пламен Орешарски. Заради малкия брой демонстранти шествие тази вечер нямаше. Участниците в протеста първоначално поспориха по актуални политически теми, след което отново се скараха, обвинявайки се взаимно, че изпълняват политически поръчки. Следващата им стъпка бе да блокират кръстовището пред сградата на общината, а след блокадата на възловото във Варна кръстовище демонстрантите се разотидоха.

Около 20 души се събраха за поредна вечер на мирен протест във Велико Търново. Протестиращите се събраха около паметник „Майка България” в центъра на града и отново заявиха исканията си - нови избори и промяна на изборния кодекс. Те държаха плакати, на които пишеше „Искаме промяна СЕГА” и „Оставка”. Протестът тази вечер не се охраняваше от полицаи.

Вял беше протестът с искането за оставката на кабинета на премиера Пламен Орешарски и в Бургас. Едва около 20 души се събраха пред сградата на общината. След безуспешни призиви към бургазлии да се присъединят към протеста, групата се отправи към Морската градина, където бе сложен и край на протеста за днес.

Лошото време разреди редиците на протестиращите в София и страната
netinfo

По-рано през деня в столицата беше организиран и контрапротест в защита на кабинета „Орешарски”. Сред основните мотиви да се даде шанс на кабинета „Орешарски” за стотината присъстващи бяха, че именно това правителство е допринесло за увеличаване на майчинските, за поевтиняването на тока, както и за повече пари за първокласници.

Протестните митинги и шествия в страната започнаха на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, отменен по-късно от Народното събрание. Въпреки отмяната на решението обаче, гражданското недоволство не стихна. Към този гняв се добавиха поредица изказвания и действия от страна на властта. Освен това бунтове предизвика и назначението на Росен Малинов за нов областен управител на София, тъй като се оказа, че той е сътрудничил на Шесто управление на Държавна сигурност.