Изпълнителният директор на Българската федерация на големите енергийни консуматори Константин Делисивков заяви в ефира на NOVA, че българското общество гледа поредния епизод на електроенергийния "Армагедон".

По неговите думи през този ценови сезон се наблюдава огромно увеличение на цените както по отношение на регулацията, така и по отношение на свободния пазар. "България се превърна в един от най-скъпите пазари в Европа от началото на годината. До голяма степен се получи така, че българският бизнес и индустрия станаха ценовоприемащи, тоест ние няма какво да направим, няма как да останем без ток", заяви Делисивков.

Константин Делисивков: Цялата енергия от ВЕИ отива в няколко търговци

"Повечето от нашите производства са с постоянен цикъл на производство. В учебниците по електроенергийни системи е отбелязано, че точно такива като нас са ключовата част на системата и в същото време се получава така, че няма никаква конкуренция, а вместо това пълна концентрация, свиване на търговците от 120 на 6-7, като големите обеми се търгуват от няколко от тях.  Получи се и така, че ние настоявахме ВЕИ-тата да продават по свободно договорени цени, за да предлагат енергия на борсата и да се конкурират”, обясни той.

Той посочва няколко основни причини за поскъпването на тока. Според него се наблюдава картелиране - процес на сформиране на своеобразни картели в енергийния бизнес в България. „Идеята на либерализирания пазар е производителите да имат стимул за оптимизация на разходите. Това обаче не се случва. Виждаме картелиране и ценовите нива непрекъснато се вдигат. Така се получи, че всички участници на електроенергийния пазар без потребителите нямат интерес от ниски цени. В един момент имаше голямо количество електроенергия, което  държавата също се отдръпна да предлага на борсата и я реализира през търговци по двустранни договори, които сделки бяха маркирани като съмнителни от работодателските организации”, добави Делисивков.  

Депутатите от комисията по енергетика приеха промени в Закона за енергетиката

Делисивков заяви, че с премахването на цената за пренос и достъп до електроенергия при износ се е получило значително повишаване на цената на тока от България. „Ние сме изключително обезпокоени от това, което се случва. Бяха споменавани имена и през последните две седмици. Не знам какво ще се случи с цените през зимата.  България премахна цената за пренос и достъп при износ на електроенергия с цел по-добра интеграция с регионалния пазар.

Получи се така, че нашата цена взе да „дърпа” цената в региона нагоре. В момента дори и съседните страни обмислят входни такси, за да „разкачат” тази тенденция, т.е. нашата цена е прекалено скъпа. Дори не е съизмерима с това, което се случва в Европа”, обясни той.

Делисивков  отново коментира  поисканата оставка от работодателите на шефа на НЕК Петър Илиев заради съмнения за пазарна манипулация в полза на няколко конкретни фирми. От думите на Делисивков стана ясно, че около 90% от тока е продаден на свързани с бизнесмена фирми.
 

Петър Илиев
БГНЕС



„Те поискаха оставката му, защото предложи енергията така, че да може да я купи само един или да е прекалено рискова, за да я купят много участници на пазара. Една седмица или по-късно виждаме, че тези сделки са факт. Днес бяха реализирани количествата, в момента нямаме информация как точно са разбити те, тъй като са участвали повече от един участник, но нашето усещане е, че отново се концентрираме в един. Това може да го провери КЕВР. Комисията е органът, който следи за съмнителни сделки. Ние искаме да видим по-активно участие от страна на националния регулатор, защото всичко, което се случи на борсата се прехвърля върху нашите цени”, допълни Делисивков.
 
 
nova.bg