/ БТА
Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова дава информация за улесняването на процедурите за строителни разрешения. В пресконференцията участват също заместник-министър Иван Шишков и началникът на ДНСК Влади Калинов.

Твърдя най-отговорно, че процедурите за строителни разрешения са причината да изгоним чуждестранните инвеститори от България, посочи Комитова.

Дългата процедура създава условия за корупционни практики, добави тя.

Министърът коментира Наредбата за паспортите на сградите. Според нея този текст е безсмислен, а технически паспорт на сграда се изисква, само ако ще се преустройва нещо в сградата. Техническият паспорт отразява моментното състояние на сграда, поясни тя. "Тази безсмислица я премахнахме много бързо като отменихме това задължение на гражданите до 2024 година всички да извадят по 1000 лв."

Комитова посочи, че преработват текстовете в Наредбата за достъпна среда, според която всички жилища в блокове с апартаменти трябва да са пригодени за инвалиди (по-големи врати, без прагове, по-голяма баня). Според нея е достатъчно да има само едно жилище на партера, която да отговаря на условията.

Инжинерингът трябва да отпадне за всички строежи в България, в които има и един лев от държавните средства, смята тя. Това е необходимо, за да се подобри качеството на строежите и да се намали корупцията.

Ведомството предлага промени и в Закона за устройството на територията /ЗУТ/ по чл. 148, който беше въведен през февруари тази година и регламентира така наречената приложна регулация, с което практически се въведе забрана за строителство в София. Комитова напомни, че този член от ЗУТ беше обжалван от омбудсмана и по него има становища на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, като там се посочва, че е въведена недопустима безсрочна строителна забрана и промените са противоконституционни. Министерството работи по промените на този текст, като целта е да бъдат удовлетворени както тези, които искат да сторят, така и тези, които искат да отчуждават, и тези, които прилагат регулацията.

Други промени в ЗУТ са свързани с изискванията към преместваемите обекти по отношение на техните външни захранвания - ток, вода и канализация. Промените са свързани със случая, при който на столичен булевард загина дете, защото кабел с високо напрежение беше оставен оголен. Друга нормативна промяна в ЗУТ е свързана със случая с така наречените преместваеми обекти на къмпинг "Смокиня", за които незаконни обекти се оказва, че ДНСК няма права да се намеси.

Промяната в ЗУТ се налага и заради случая "Артекс" и споровете за това докога е валидно разрешението за строеж, каза министърът. По тази причина се предлага разрешението за строеж да важи само от датата на разрешението, а не от някакви други дати, допълни тя.