Карел ван Кестерен: Опасенията покрай Шенген се споделят от всички партии в Холандия
Карел ван Кестерен: Опасенията покрай Шенген се споделят от всички партии в Холандия / снимка: DarikNews.bg, Николай Тихов
Карел ван Кестерен: Опасенията покрай Шенген се споделят от всички партии в Холандия
51256
Карел ван Кестерен: Опасенията покрай Шенген се споделят от всички партии в Холандия
  • Карел ван Кестерен: Опасенията покрай Шенген се споделят от всички партии в Холандия

Холандският премиер Марк Рюте се страхува да не даде предимство на крайно-дясната Партия за свобода и нейният лидер Геерт Вилдерс и затова не желае да взима отношение по въпроса за партийния уебсайт за подаване на сигнали срещу източноевропейци. Това беше личното мнение на холандският посланик в България Карел ван Кестерен, изразено на брифинг за позицията на Хага по отношение на междинния доклад на Европейската комисия за България и Румъния, излязъл миналия месец. Докладът за България беше определен като „по-скоро положителен, отколкото отрицателен”.

Негово превъзходителство Карел ван Кестерен официално изказа позицията на Кралство Нидерландия по отношение на приемането на България в Шенгенското пространство. Той повтори заявената позиция на Холандия, че при втори положителен доклад, Хага ще оттегли възраженията си срещу отпадането на контрола върху морските и въздушните граници, като в последствие ще се обсъжда темата за откриването на сухопътните и следователно на пълното ни приемане в Шенгенското пространство: „Основното в случая е становището на холандския премиер Марк Рюте - а то е, че февруарският доклад е „горе-долу положителен”. Това означава, че предвид изискването за два положителни доклада, ви остава един положителен - този през лятото. Това е изцяло във ваши ръце. Имаме си начини за много внимателно разглеждане на тези доклади и заключенията ни са, че докладът изобщо не е блестящ. Според премиера Рюте, той е „положителен” - но едва на косъм”.

Ван Кестерен подчерта, че отношенията между страната му и България не се базират около темата за Шенген и обърна внимание на сътрудничеството между органите на реда в двете държави, както и на увеличаващия се брой български студенти, учащи в Холандия. Той призова присъстващите да правят разлика между холандските възражения относно темата за Шенген, която зависи от докладите на Еврокомисията, и ограниченията за Българи и Румънци към холандския пазар на труда, които автоматично ще отпаднат през 2014 г. Той отбеляза, че не само Холандия, ами около 10 държави членки все още имат подобни рестрикции на трудовия си пазар.

Ван Кестерен обясни и за сложните взаимоотношения между партиите в холандското правителство, което е коалиция официално съставена от две центристки партии (консервативно-либералната Народна партия за Свобода и Демокрация, или VVD, която държи 21% от депутатските местата в долната камара на холандския парламент, и дясно-центристкият Християн-демократически призив, или CDA, на премиера Марк Рюте, който държи 14% от местата в парламента) с подкрепата на трета - крайно-дясната Партия за свобода на Геерт Вилдерс (която държи 16% от депутатските места и чиято помощ допринася за общо 51% за правителствената коалиция).

Ван Кестерен обясни как тези взаимоотношения предизвикват понякога противоположни действия: „Имаме правителство на малцинството, съставено от две партии. Те имат споразумение с Партията за свобода на Геерт Вилдерс да ги подкрепя по ограничен брой теми, особено тази за икономиите в бюджета. Но имайте предвид, че Партията за свобода не е част от правителството. Геерт Вилдерс ежедневно се опитва да привлече вниманието на радикални хора. Моето лично разбиране за нещата е, че министър-председателят Марк Рюте се страхува, че ако реагира на всяко действие на Вилдерс, то това ще даде политическо предимство точно на Партията за свобода. Така че премиерът е в изключително трудна позиция”.

Ван Кестерен обърна внимание на това, че възраженията на Холандия за приемането ни в Шенген се споделят и от опозиционните партии, основната от които принадлежи от лявата страна на политическия спектър.