Калфин: Филчев беше посредствен посланик
Калфин: Филчев беше посредствен посланик / cнимкa: Sofia Photo Agency

В рамките на това посещение в САЩ ще подпишем една съвместна декларация, която ще направи значителна стъпка към отпадане на визите, заяви в предаването „Седмицата” на Дарик вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Следващата стъпка е сключване на меморандум за разбирателство, с който България ще стане част от програмата за отмяна на визите. Това, което ще подпишем във Вашингтон, ще направи съвсем необратим процесът за отпадане на визите, заяви Калфин.

Срокът от голяма степен ще зависи и от това какво правим ние, и от американските власти, посочи той. Необходимо е да подготвим паспортите с биометрични данни, американското правителство трябва да въведе компютърна програма, контролираща освен влизането, и излизането от американска територия. Необходимо е също така да продължат да намаляват отказите за визи за САЩ на български граждани и да достигнем прага от 10%, до който вече се доближаваме, каза външният министър.

В предаването „Седмицата” министърът на външните работи Ивайло Калфин даде посредствена оценка за дейността като посланик в Казахстан на Никола Филчев. "През последните години с Казахстан имахме доста добри отношения, но Казахстан е страната, с която бихме искали да имаме още по-активни отношения, така че оценката, която е получил Филчев не е отлична, но не бих казал че е слаба, а посредствена", заяви Калфин. Той каза, че бившият главен прокурор е пуснал молба по лични причини да бъде освободен от длъжността посланик. „Молбата му е приета и уважена, но разбира се той ще бъде освободен с указ на президента. Не вярвам и от негова страна да има проблем”, допълни Калфин, който в момента пътува с делегацията на Сергей Станишев за официалното посещение в САЩ.

Министър Калфин коментира и въпроса за американските бази у нас като подчерта, че се очаква САЩ да инвестират около 60 млн. долара в тях. Така той отговори на критиките от последните дни, че лъвския пай от средствата изразходвани от американските военни по обслужването на базите остават в страни от българския бизнес.

Целият разговор чуйте в прикачения звуков файл