/ Guliver/Getty Images
Как ефективно да се справяме при бедствени дъждове и снеготопене?
96660
Как ефективно да се справяме при бедствени дъждове и снеготопене?
  • Как ефективно да се справяме при бедствени дъждове и снеготопене?
Градската предупредителна система в Търговище, създадена след наводненията през 2005 година, е един от добрите български примери за ефективно справяне при бедствени дъждове и снеготопене, заяви в ефира на Дарик хидрологът проф. Добри Димитров.
 
Малките градски предупредителни системи, които могат да имат много бърза и гъвкава реакция, са все още слабо развити у нас, коментира експертът. Гражданското общество и икономиката са факторите, които са в състояние да въздействат върху политическото ниво, подчерта проф. Димитров.

9 март: Напрегната и безсънна нощ за хората от община Хайредин заради язовир „Рогозен“
 
"След 2005 г., когато бяха големите наводнения, в Търговище се създаде много малка градска предупредителна система с финансиране от френското правителство. Те наблюдават нивата на река Сива и река Врана и когато се появи алармено повишение, няколко завода имат предварително и много добре разработени аварийни планове и те си прибират на безопасно място складова наличност, машини и т.н. от зоните, които се очаква да бъдат залети", обясни проф. Димитров, като посочи обаче, че градските предупредителни системи, които би трябвало да имат много бърза реакция, все още в България слабо се развиват.

Нуждаем се от национален център за наблюдение и реакция при природни бедствия и кризи
 
Той даде за пример Франция: "Преди доста години отивам на гости на мой приятел французин в малко градче близо до Монпелие. Той в един момент се забърза и ми каза да остана с кучето да го пазя. Него го викаха на сбирка на гражданите. Върна се след два-три часа и каза, че са разисквали за една вада, която да изкопаят и да може да защитава някои от частите на градчето. Те се организират съвсем самостоятелно, граждански. Гражданското общество и икономиката са тези фактори, които са в прогрес и се надявам, че по-скоро и по-бързо ще могат да въздействат върху политическото ниво".