/ Министерски съвет
Одобрихме стратегия за управление на държавния дълг за периода 2022 - 2024 г., съобщи министър-председателят Кирил Петков пред журналисти след заседанието на Министерския съвет.

"Важно е да се каже, че за 2022 г. беше одобрен нов дълг от 7,293 млрд. лв. Но трябва да се разбере, че 3 млрд. лв. от тези 7 млрд. лв. реално са стар дълг, който изтича", поясни премиерът.

По думите му този дълг трябва да се рефинансира и реално новият дълг е на стойност 4 млрд. лв. „Това трябва да се каже ясно, за да не се спекулира с темата колко е новият държавен дълг“, каза Петков.

Това, че падежира стар дълг от 3 млрд. лв. следващата година, дава общото число от 7 млрд.лв. Новият дълг реално е 4,298 млрд. лв., обясни той.

Кирил Петков съобщи, че дефицитът от 4,1 процента от БВП е само функция на факта, че инвестиционната програма на правителството ще бъде много по-голяма - в размер на 5,8 процента от БВП. Ако тази инвестиционна програма не се реализира, бюджетът е в излишък, отбеляза премиерът.

С други думи, имаме нов дълг, който е 4 млрд.лв., а не 7 млрд.лв., отново поясни министър-председателят и допълни, че този дълг финансира дефицит, който реално отива за допълнителни инвестиции.

На всяка община, която има недостиг и невъзможност да плаща сметките си за електричество и други услуги и иска подпомагане от държавата, ще бъде изпращана проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), за да сме сигурни, че липсата на средства не е функция на непрозрачни обществени поръчки, заяви още Петков.

Той съобщи, че се сформира работна група между Министерството на енергетиката и Министерството на финансите, която ще преценява нуждите за подпомагане на общините.

Министърът на енергетиката Александър Николов поясни, че работната група ще преценява какъв е размерът на общите разходи за електроенергия на общините и дали ще има допълнителни компенсации за общините. Министърът каза, че работната група ще проверява още дали общините, получили помощ по т.нар. Норвежка програма, са изпълнили реално мерките за енергийна ефективност. Когато се установят всички данни и реални нужди на съответните общини, ще се пристъпи към тяхното подпомагане, посочи Николов.