Има риск от провал на европроекти в общините
Има риск от провал на европроекти в общините / снимка: БГНЕС, архив
Има риск от провал на европроекти в общините
63575
Има риск от провал на европроекти в общините
  • Има риск от провал на европроекти в общините

Има риск от провал на европроекти в общините, заради липсата на свеж ресурс в местната власт - за това предупреди изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. В интервю за Дарик тя подчерта, че тази година местната власт е в решаващата фаза по изпълнение на европейските проекти и е нужна подкрепата на централната власт като например по-бедните общини да получат безлихвени заеми за проектите си.

Местната власт е притеснена и от онова, което се договаря като европейски ресурс за общините за следващия програмен период. Освен това общините имат очаквания към бъдещото българско правителство, едно от тях е централната власт да спре да прехвърля нови ангажименти и задължения на общините без осигурен финансов ресурс за тях.

Местната власт е стопила всички вътрешни резерви

„Общините замръзнаха на една много лоша точка по време на кризата - загубихме над 1 млрд. лева собствени приходи под влияние на кризата и заради намаления трансфер от страна на държавата”, обясни положението в местната власт Гинка Чавдарова. Тя добави, че ако в предходните години общините са успявали да се справят с вътрешни резерви, то сега резервите са стопени.

„Да осъзнаеш, че си омел всичко, което си имал във всички шкафове на кухнята, каквото е имало те прави по-нервен и по-неспокоен. Особено на фона на очакванията на хората за нормално обгрижване на деца и на възрастни, за всичко, което е в задачите на общините”, коментира още изпълнителният директор на НСОРБ.

По-голямата грижа били не дълговете към бизнеса, а европроектите

В сдружението не са толкова обезпокоени за текущите задължения на общините към бизнеса, колкото за липсата на средства по европейските проекти, които са в ход. „Там ни трябва непрекъснато свеж ресурс - грижата ни е, ако се изчерпи ресурса по фонд „ФЛАГ”, да се намери възможност за известно увеличаване”, обясни Гинка Чавдарова.  Надеждата й е да се придвижи бързо и постановлението за безлихвените заеми за бедните общини по фонд „ФЛАГ”. „Досега се справяхме добре, но сега заради изтичането на времето, много проекти се струпват в една и съща община и нуждата от средства се оказва решаваща”, допълни тя. 

„Още по-голям ще е натискът ни срещу лошите новини, които получаваме за следващия програмен период. За нас е необяснимо защо България реши да намали на този етап ресурса ни за селските райони - при положение, че големият ресурс през този период стигна само до 20 на сто от населените места. А за следващия период искаме освен тия 20, да добавим поне още 30-40 на сто, за да не плачем само с крокодилски сълзи, че няма хора в селата и селата се обезлюдяват”, каза Чавдарова.

След 2014 г. без европари за общински пътища и водоснабдяването?

Безпокойството на НСОРБ е и за останалите оперативни програми - равният шанс и достъп, който да имат до евросредствата хората от общините след 2014 г. „Така и така се научихме да правим проекти. Засега се очертава, че най-успешният бенефициент в страната са общините”, допълни Чавдарова.

„Този път няма да мълчим, защото от това, което до момента е подготвено, означава, че в следващия програмен период ще имаме нула лева за общински пътища, ще имаме близко до нула лева за водоснабдяване и пречистване на питейни води, само в рамките на голям воден цикъл ще могат да се финансират такива проекти”, каза още изпълнителният директор на НСОРБ.

Гинка Чавдарова призна, че ЕК наистина слага акцент върху пречистването на отпадните води заради екологията, но българските власти били длъжни да обяснят нуждите от инвестиции във водоснабдителната мрежа. „При положение, че имаме над 40 града на воден режим и хората нямат какво да пият”, коментира още тя.

Тя призова да се спре с т.нар. оптимизация, която по думите й е закриване на услуги. „Закриваме училища, болници – ако закриваме услуга, да мислим имат ли хората достъп до тая услуга. И докога ще местим хората след услугата - след болницата и след училището. Всички ще се съберем накрая след 7 години в София! Тази ли България искаме - всички събрани накуп в София?!?”, попита Гинка Чавдарова.