Има опасност горският бяс да се разпространи и в град Шумен
Има опасност горският бяс да се разпространи и в град Шумен / netinfo

Съществува опасност горският бяс в община Шумен да премина в градски, стана ясно по време на заседанието на епизоотична комисия, което се проведе по-рано днес. То бе свикано във връзка с констатирания пореден случай на болестта в село Мараш, където куче пазач удуши лисица. След направени изследвания в лаборатория в София, стана ясно, че хищникът е болен от бяс. Това е 14-тият случай на бяс в община Шумен от началото на 2008 г.

Председателят на Ловно-рибарското сдружение в Шумен Слави Димитров предложи кметът Красимир Костов да направи постъпки пред началника на Държавната агенция по горите /ДАГ/, във връзка с усложнената епизоотична обстановка, да бъдат променени сроковете за ловуване на хищници.

"Необходимо е да бъде разрешено и ловуване в горския фонд" – обясни Димитров. Право да издаде разрешение за това има шефа на ДАГ, като то трябва да бъде съгласувано с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. „Все още не се прави нищо от страна на Регионалното управление по горите за отстрел на хищници на Шуменското плато. Огнището на заболяването е там" – каза още Димитров. По неговите думи е важно на платото да бъдат ликвидирани заболелите хищници, в противен случай може заседанията на епизоотичната комисия да станат ежедневни. Той обясни, че от ДАГ вече има издадено разрешение за отстрел на платото, все още обаче се бави необходимото съгласуване от страна на МОСВ.

По време на заседанието на комисията д-р Едмон Маринов от РВМС съобщи, че вече са определени местата в община Шумен, където предстои разпръскването на орална ваксина против бяс за лисици. Д-р Маринов припомни, че е задължително стопаните от общината, които отглеждат домашни кучета и котки да ги регистрират и да ги ваксинират против бяс ежегодно. Все още няма наложени глоби за това, че много от стопаните в общината отказват да сложат ваксина на домашните си любимци, по закон обаче първоначалната санкция за това е между 20 и 50 лв.

Други новини от Шумен