Икономистът Евгений Кънев очаква купувач на активите на „Лукойл” у нас да бъде азерската СОКАР. Коментарът на експерта дойде, след като от руската компания обявиха, че са започнали работа по „преразглеждане на стратегията си по отношение на този актив, включително неговата продажба”.

„Очаквам, с голяма степен на вероятност, купувач да бъде СОКАР, доколкото Русия има участие в нея. Доколкото познавам руския подход към такъв тип операции, не очаквам да има някакви сътресения”, добави той, предаде NOVA.

Ще продаде ли бизнеса си в България „Лукойл“ (ОБЗОР)

По думите му е нормално „Лукойл” да разглежда подобна стратегия за разделяне с рафинерията, тъй като със забраната на вноса на руски нефт, половината от компанията ставала ненужна. „Предстои да разберем какво ще се случи с бензиностанциите и складовите бази, чрез които „Лукойл” упражняваше прекомерно пазарно влияние и монополна сила”, уточни Кънев.

Той засегна и дерогацията, като поясни, че нейната цел е била да гарантира регулярността на доставките, когато руският петрол е бил забранен. „Има много голяма злоупотреба с общественото внимание – целта на дерогацията не е да доведе изключително ниски цени, които ги няма никъде по света”, допълни икономистът.