Вярваме, че „Лукойл“ ще се справят с това да минат на изцяло неруски петрол. Това каза пред журналисти депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев. Той участва в разговора между кмета на София Васил Терзеив и „Продължаваме промяната - Демократична България“ („Спаси София“) в Столичния общински съвет с представители на „БСП за България“. 

Той отбеляза, че представители на Европейската комисия вчера са дали индикация, че по никакъв начин България не е сигнализирана с доклади на тема екология. Квотите, които ни бяха отпуснати, бяха в посока за износ на петролни продукти, които не могат да бъдат съхранявани в България, но България не е дала никаква индикация за целия период на дерогацията и това е много по-интересното отколкото това, което ни казва „Лукойл“, според Мирчев.

„Лукойл“: Има риск от спиране на производството при липсата на възможност за износ на петрола

Иначе ние ще си изпълним плана, по който се бяхме договорили, и вярваме, че „Лукойл“ също ще се справят с това да минат на изцяло неруски петрол, заяви депутатът.
Попитан как са убедили ГЕРБ да си променят позицията, той посочи, че не става дума за конкретно убеждаване. Нашата цел от самото начало беше да запазим цените на българския пазар на сегашните нива, по никакъв начин да не позволим риска от поскъпване. Успяхме да убедим депутатите от ГЕРБ, че такъв риск съществува и ние трябва да направим всичко възможно да го избегнем, добави Мирчев. По думите му със забраната за износ след 31 декември се решава този проблем.

Мирчев посочи, че в момента, в който износът на петролни продукти с руски произход бъде забранен, ще има достатъчно петрол за вътрешния пазар. Нашата цел е да гарантираме цените и наличието на горива в България, а не печалбата на една или друга частна компания, добави той.

Преди него темата коментира и депутатът от „БСП за България“ Георги Свиленски. Той цитира председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски с думите: „Путин е на жълтите павета“. Делян Пеевски каза, че ако дерогацията не падне днес, в събота, България се управлява от про-Кремълско, про-Путинско и про-руско правителство. Да им е честито, каза Свиленски. Това, което говориха Делян Пеевски и Бойко Борисов не се случи. Значи, моята логика говори, че държавата, Пеевски и Борисов, се управляват от Асен Василев, добави още депутатът. Относно позицията на „Лукойл“, Свиленски заяви, че тя трябва да бъде коментирана от експерти.