Тепърва ще разбираме какви ангажименти е поело правителството пред ЕК - нещо, което до момента е съвършено неясно, това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ по време на брифинг в кулоарите на парламента. 

Европейската комисия дава зелена светлина на Плана за възстановяване на България, стана ясно по-рано на съвместна пресконференция в Министерския съвет на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и премиера Кирил Петков. Като "безспорно добра новина" определи това Дончев. 

"Разбира се, това не е краят на процедурата. За да имаме одобрен план в пълния смисъл на думата и България да има право да го изпълнява, е необходимо одобрение на Съвета. Но искрено се надявам това да се случи в следващите няколко седмици. Трябва да поздравя всички екипи последната година и половина, които работиха по текста на плана, посочи още Томислав Дончев. 

ЕК дава зелена светлина на Плана за възстановяване на България (ВИДЕО)

„Въпросите започват сега. Пълната версия на новия документ се появи едва вчера. Ние в момента се запознаваме с нея. Излизат куп въпроси – и стари, и нови. Старите въпроси са напълно в сила до какво ще доведе това забавяне повече от една година. В рамките на тази година, до края на 2022 г., трябва да бъдат договорени 8.5 млрд., което няма как да се случи. До края на 2023 г. трябва да бъде договорена цялата сума, което също няма как да се случи. Остава валидна прогнозата ми, че средства от ЕК в рамките на тази година едва ли ще получим", каза още Дончев.

По думите му има и още куп въпроси. "Убеден съм, че следващите дни ще има много теми за коментар. Тепърва ще разбираме какви ангажименти е поело правителството пред ЕК. Нещо, което до момента е съвършено неясно. Днес започваме първия си въпрос по темата енергетика", каза още Дончев и отстъпи думата на Теменужка Петкова.

Тя заяви, че по темата "Енергетика" има изненади в Плана за възстановяване.

"Лично успях да си отговоря на един толкова важен въпрос и той е защо толкова дълго време се криеше планът и какви толкова грандиозни идеи има. Дадох си отговор на този въпрос. Предлагам и вие да погледнете Плана за възстановяване и устойчивост на страница 116 под мотото на реформа номер 11 се предвижда изваждането от БЕХ на две от най-печелившите дружества - ЕСО и "Булгартрансгаз". Това са дружествата, които разполагат с активи за милиарди", каза Петкова. По думите ѝ това означава финансов колапс и фалиране на държавната енергетика, както и че това е първата стъпка към приватизацията на тези дружества. "Нещо, което ние през годините устояхме и това не се случи", каза още Петкова.

Публикуваха окончателния План за възстановяване и устойчивост

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС допълни, че не е видно какъв ангажимент е поет за Маришкия басейн. Той припомни, че по времето на ГЕРБ са водили стоически битки страната ни да не затваря централите. Станков попита дали правителството е поемало ангажимент за работна група за затварянето на комплекса.

По време на брифинга Томислав Дончев направи кратък коментар относно Северна Македония. "Ние не допускаме отстъпление. Няма никаква причина за промяна на позицията ни, която сме изразявали преди половин, една, година и половина или две", заяви още Дончев.