ГЕРБ е зад „Атака относно референдум за новините на турски език
ГЕРБ е зад „Атака относно референдум за новините на турски език / Sofia Photo Agency
ГЕРБ е зад „Атака" относно референдум за новините на турски език
24377
ГЕРБ е зад „Атака" относно референдум за новините на турски език
  • ГЕРБ е зад „Атака" относно референдум за новините на турски език

ГЕРБ подкрепя искането на „Атака" за свикване на референдум за новините на турски език по националната телевизия. Това заяви премиерът Бойко Борисов в парламента. Идеята на националистите е всички български граждани да вземат отношение към темата за новините на турски език, които се излъчват по БНТ1 всеки ден по 10 минути.

Ето какво заяви Борисов: „Подкрепям това решение, защото само чрез него можем да бъдем абсолютно сигурни в желанието на българския народ. И в двата случая - и при референдум, който да върви в посока спирането на тези новини, има достатъчно възможности комуникационните средства чрез регионални, кабелни, ефирни и др. медии да получават информацията, която си искат. Бих дал примери с другите национални телевизии, които са частни и нямат такива новини или на друг език, защото би могло да има спокойно и на арменски, и на иврит".

Коментарът на лидера на „Атака" Волен Сидеров: „По държавните институции и в медиите, които са на издръжка на бюджета, според нас не трябва да има новини на друг език, освен български. Такива новини според моето виждане може да има в кабелни телевизии, в частни медии, медии, които да бъдат обслужвани, да бъдат в услуга на тези групи, които искат да слушат предавания на своя майчин език. Рейтингите и измерванията показват, че тези новини са почти с нулева гледаемост, не ги гледат дори тези, които ползват турски език".

Волен Сидеров обясни още, че за свикването на референдум си има процедура. Парламентът взима решение за национално допитване по предложение на 1/5 от депутатите. По думите на лидера на „Атака" вече има събрани 48 подписа, които ще бъдат внесени. След това НС взима решение, в рамките на месец президентът издава указ и се провежда референдум.

По закон предложение за провеждане на национален референдум могат да направят не по-малко от 60 депутати, Министерският съвет или президентът. Според последните поправки в закона за допитване до народа за легитимен се смята референдум, в който са участвали повече от половината гласоподаватели. Допитването се счита за валидно, ако повече от половината дали своя глас са отговорили положително.