/ БТА
Трима от всеки четирима гласоподаватели настояват за сформиране на редовно правителство, а почти всеки втори гласоподавател определя отминалите предсрочни избори като по-честни от предишните.

Това показват данните от първия в страната независим следизборен сондаж, осъществен от „Галъп интернешънъл".

Изследването също така регистрира високо одобрение на машинното гласуване.

Мандатът, който гласоподавателите дадоха в неделя, отчетливо е за премахване на модела на управление на ГЕРБ – над две трети от пълнолетните българи го декларират. Същевременно мнозинството не одобрява прибързването при обявения от Слави Трифонов проект за правителство, а и самия му състав. Масовите желания са за правителство на партиите на промяната, независимо как точно ще бъде реализирано. Има предразположение и към някаква форма на „продължение“ на служебния кабинет, изтъкват още от "Галъп".

Галъп

На въпрос за честността на изборите, преобладаващите мнения са положителни. 48,5% смятат, че изборите са били по-честни от преди, 27,9% – същите като преди, а за по-нечестни ги намират 9,3%. Машинното гласуване явно е сработило, според общественото мнение. Близо две трети го одобряват. Явно мнозина са очаквали на тези избори по-добро представяне от партиите си – затова и 56,2% от запитаните не са доволни от резултата на изборите, а 29,2% са доволни.

Българите все повече очакват правителство, но липсва сигурността, че ще го има. 75,6% избират опцията „правителство“, пред опцията „нови избори“ (15,6%). В същото време обаче липсва сигурност, че парламентът ще успее да състави правителство. 47,5% предполагат, че той няма да успее, а 39,9% – че ще успее. Останалите се колебаят. Данните показват ръст на очакването за правителство, в сравнение с предишни други сондажи на „Галъп интернешънъл болкан“.

Галъп

Премахването на досегашния модел на управление явно се одобрява и се очакват варианти на управленски конфигурации около всички протестни партии. Важно е моделът на управление на ГЕРБ никога да не се повтори, съгласяват се 71,5% от запитаните, докато 20,2% не смятат, че е проблем, ако този модел се повтори. При това положение, закономерно предпочитанията са за правителство, формирано около т.нар. партии на протеста. На директен въпрос дали не би било добре служебното правителство под някаква форма да остане, 62,5% биха одобрили, а 32,1% не биха одобрили. Останалите се колебаят.

Галъп

Заявката на Слави Трифонов за кабинета на Николай Василев се оценява като неубедителна. 68,7% не одобряват обявата на Слави Трифонов преди свикването на парламента. 24,8% одобряват. Николай Василев не е одобряван от 56,9%, а е одобряван от 23,4%. Останалите се колебаят. Очевидно, изтеглянето на Василев е благоприятна за Трифонов стъпка. 50,4% обаче не одобряват като цяло предложеният състав, а 26,7% го одобряват. Останалите се колебаят.
 

Галъп


Данните са от независим телефонен сондаж сред 816 души. Изследването е проведено в периода 14-16 юли. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 55 хил. пълнолетни българи.