/ БГНЕС
Това предлагат от Института за развитие на публичната среда
Необходим е анализ на причините за високия процент недействителни гласове от последните местни избори у нас. Това се посочва в препоръки за подобряване на изборния процес, на Института за развитие на публичната среда.

Диана Ефтимова от организацията посочи на пресконференция в БТА, че през годините е имало предложения за подобен анализ, но по думите й до този момент не се наблюдава воля от ЦИК за извършването му. Тя изрази надежда, че след местните избори и изборната администрация ще разбере, че е необходимо да се извърши такъв анализ, за да може да се открият причините за високия процент недействителни гласове. Всеки седми подаден глас за общински съветници е бил недействителен, в някой общини в страната- всеки трети глас е бил недействителен, посочи Ефтимова.
От Института за развитие на публичната среда препоръчват още промяна в модела на обучение на представителите на ОИК и СИК и по-висока ангажираност на партийните централи за подготовката на членовете от квотите им в комисиите. Необходимо е също промяна и опростяване на протоколите на СИК и улесняване работата на комисиите, посочват от организацията. Те предлагат опростяване на избирателните списъци, в които освен имената на избирателите, може да се добавят и номера на документа за самоличност и ЕГН. Възможно е и въвеждане на повече информация в протоколите с броя избиратели в секцията и броя на предоставените бюлетини.

Без повторно ръчно преброяване на бюлетините от вота в София

Друго предложение е да се води по-добра информационна кампания за правата на избирателите и начина на гласуване, както и по-голяма ангажираност на партиите за информираността на избирателите.
 
 
БТА