ДПС предлага предизборната кампания да се води не само на български език
ДПС предлага предизборната кампания да се води не само на български език / снимки: Sofia Photo Agency
ДПС предлага предизборната кампания да се води не само на български език
54619
ДПС предлага предизборната кампания да се води не само на български език
  • ДПС предлага предизборната кампания да се води не само на български език

Да отпадне забраната за агитация на чужд език по време на предизборни срещи, събрания и митинги. Това поиска ДПС, като внесе предложения за промени в Изборния кодекс, с които се отменя ограничението предизборните агитации да се водят само на български език.

От движението обясниха, че идеята е при необходимост и осигурен превод агитацията да може да е на чужд език. Те се позоваха на последния доклад на наблюдателите от Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ), в които има съвет точно в тази посока.

"Представете си, че кандидати на ДПС ще проведат предизборно събрание за български представители в Европейския парламент в едно село, в което вече живеят не малко на брой избиратели, преселили се от Англия. На какъв език ще предадем нашите предизборни послания на избирателите англичани? Не може на шведски - не го разбират, не може на български - не го разбират. Ще бъде ли престъпление, ако Филиз Хюсменова отправи своите предизборни послания пред тези избиратели на английски език. Ние предлагаме тя да има това право. Забележете обаче, понеже допускаме, че на тази предизборна среща участват други граждани, които не разбират английски, естествено, че на тях трябва да им се осигури правото на информиран избор и тя ще трябва да е осигурила преводач, и самата тя да предаде и на официален език своето послание", аргументира се Лютви Местан от ДПС.

От "Атака" определиха предложението на ДПС като "нагло и нахално". "Вместо тези хора да научат български, те се държат в изолация и дори г-н Местан, който претендира, че говори добре и дори прекрасно понякога, твърди, че говори български, не ги е научил. Вината е в г-н Местан и в тези, които не са направили необходимото тези хора да научат езика, официалния език на държавата, в която живеят", коментира Павел Шопов от националистите.

Според "Атака" предложението е противоконституционно. "Чл. 3 от Конституцията на Република България казва, че основният език в България е българският, а Изборният кодекс забранява предизборната кампания да се води на друг език освен български. Очевидно е, че това искане на ДПС идва в резултат на туркофилското управление на ГЕРБ. Припомняме, че ГЕРБ се огъна угоднически под натиска на ДПС по-рано тази година, когато беше приетата декларация от НС, набеждаваща България, че е провела етническо прочистване, а новините на турски език продължават да присъстват в българския национален ефир", се казва в официално изявление на националистите.

ДПС предлага предизборната кампания да се води не само на български език
netinfo

От своя страна ВМРО също се противопостави остро на изявленията на Лютви Местан. "ВМРО напомня на г-н Местан, че по Конституция официалният език в Република България е български. Самият той като народен представител би трябвало да е полагал клетва над Българската конституция. ВМРО намира това предложение за промяна в Изборния кодекс за безразсъдна провокация в опит ДПС да пробие очертаващата се политическа изолация. Само преди седмици Местан направи и друга подобна заявка - за нови гаранции за изучаване на майчиния език в училищата", пишат в официална позиция воеводите. Според ВМРО в последните месеци ДПС се опитва отново да измисля етнически проблеми, защото се чувства в паника, че не се виждат нови управленски перспективи. "Доказателство за това са скорошните измислици на партията за някакъв нов възродителен процес, изказванията на Доган през май за нови радикализации, скорошните ораторствания на Лютви Местан за преименуването на местности. Турската етническа партия демонстрира настъпателна позиция. Не бива обаче в уплахата си за кокала ДПС да раздухва истерии по въпроси, които са отдавна решени в българското общество", напомня ВМРО.

От ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят идеята на ДПС, защото може да възникне напрежение в определени райони в страната. Предизборна агитация според тях може да се води само на основния по конституция език в страна ни. Те ще предложат т.нар. забранителни списъци да се публикуват три дни преди провеждане на избори.