Деница Сачева: Мерките, предлагани от Москов, са популистични
Деница Сачева: Мерките, предлагани от Москов, са популистични / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Деница Сачева: Мерките, предлагани от Москов, са популистични
77767
Деница Сачева: Мерките, предлагани от Москов, са популистични
  • Деница Сачева: Мерките, предлагани от Москов, са популистични

Мерките за повишаване на събираемостта на здравните вноски, които предлага ресорният министър д-р Петър Москов, са популистични и няма да постигнат желания резултат. Така председателят на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване Деница Сачева коментира в предаването „Кой говори" по Дарик намеренията на държавата да даде гратисен период на неосигурените, след който те да дължат всички невнесени здравни осигуровки за периода от началото на задължителното здравно осигуряване.

Дават 6 месеца за плащане на здравни осигуровки за 3 години назад

Според Сачева около 254 000 българи могат, но не желаят да плащат здравни осигуровки:

„Първо, трябва да започнем със стъпките, които са реални и нележащи, защото иначе всичко останало изглежда доста популистично. Да не говорим, че няма как да се съберат вноски със задна дата. Смятам, че д-р Москов е популист, тъй като до този момент виждам, че всички действия, които той предлага, са действия, които предизвикват бурни скандали, но до този момент нямаме цялостно адекватно решение, което да кара хората да бъдат спокойни и да вижда, че има някакъв баланс в интересите на различите участници в здравната система. По-скоро виждаме само медийни скандали".

Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пък добави, че има някакъв проблем с информацията за здравнонеосигурените и здравноосигурените, тъй като според НАП, ако съберем броя на двете категории, ще излезе, че в България живеят 9 млн. души:

„Последната информация, която получихме от НАП за броя на българските граждани, с прекъснати здравноосигурителни права, беше за 2,1 млн. души. Миналата седмица поискахме от НАП обратната информация - колко е броят на българите, които са с непрекъснати здравноосигурителни права. Данните сочат - 6,7 милиона души. Ако ги съберем излизат около 9 милиона. Има някакъв проблем с числата".

От организациите са единодушни, че държавата първо трябва да започне да заплаща здравните вноски на хората, които осигурява, в пълен размер, след което да се мисли как да се намали броят на неосигурените.

Председателя на Федерация „Български пациентски форум" Иван Димитров също заяви, че според него всичко, което се случва, е популизъм:

„Българинът първо трябва да повярва в системата. После държавата наистина трябва да започне да си изпълнява обязаностите. Когато повярва българинът, чак тогава ще започне сам да прави това, което е по закон. Не може най-некоректният платец - държавата, да иска да принуди гражданите си да изпълняват закона, който тя нарушава. Българинът е такъв, че дори от инат няма да го направи".