/ iStock/Getty Images
На 27 януари - денят, в който през 1945 г. е освободен лагерът Аушвиц, отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. По този повод политическите партии изпратиха декларации, с които почетоха паметта на всички евреи и невинни хора, станали жертва на нацисткия геноцид по време на Втората световна война. 

"Холокостът е най-тежкият урок по история. Урок, който трябва да бъде помнен, разказван и никога да не бъде забравян, урок, който възпитава способността ни да поемем отговорност за последствията от дела, на които не сме били свидетели, но които са белязали всички нас". Това заяви в декларация от името на ПГ ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева.

"Днес почитаме паметта на милионите невинни жертви на Холокоста, спомняме си за погубените човешки животи при тоталитарния нацистки режим, който в периода на Втората световна война се опитва да унищожи едни от най-базовите човешки ценности - многообразието и толерантността", посочи Захариева.

Кирил Петков: Прекланяме глави пред жертвите на Холокоста

В декларацията се отбелязва, че усилията на глобалната демократична общност, насочени към мир и просперитет, трябва винаги да бъдат ръководени от взаимното уважение и зачитане на различията.

Захариева припомни, че през 2018 г. страната ни е станала член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста. В тази връзка са били предприети редица законодателни инициативи за ефективното преследване на антисемитски и други расистки прояви.

"Спасяването на българските евреи през 1943 г. е забележително събитие, доказващо човечността и толерантността на българския народ и волята му за справедливост", посочи Захариева.

Тя припомни, че тогава 43-ма народни представители, начело с Димитър Пешев, застават открито срещу натиска за депортирането на българските евреи, въпреки заплахата за личната си сигурност и политическа кариера.

"Благодарение на усилията на народните представители, категоричната позиция на Българската православна църква, на общественици, на професионални организации, на обикновените граждани, държавният глава цар Борис Трети се съобразява с обществения натиск и отказва депортирането на повече от 48 хиляди евреи - български граждани към лагерите на смъртта. Това не са фашисти, нито в България е имало фашистки режим", каза Захариева.

В декларацията се изтъква, че обективният прочит на историята е признак на зрелостта на една демокрация.

"Антисемитизмът удря в сърцето на нашите ценности - човечност, религиозна свобода, равенство". Това заяви в декларация от името на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" /ПП/ заместник-председателят на групата Калоян Икономов.

От формацията смятат, че това е ден на размисъл за цената на човешкия живот. В декларацията се посочва, че грешките от миналото трябва да се помнят, за да не се повтарят.

Икономов припомни, че през Втората световна война страната ни отказва да депортира българските евреи. Той заяви, че историите на оцелелите евреи трябва да се слушат, защото са свидетелство за силата на еврейския народ и волята за оцеляване.

От ПП са категорични, че борбата срещу антисемитизма не трябва да спира. Икономов отбеляза, че пандемията е довела до конспирации и дезинформация и отричане на фактите.

"За много млади хора събитията от Холокоста сякаш принадлежат на далечното минало", заяви още депутатът.

"И днес има риск историята да се повтори", заяви Явор Божанков от парламентарната трибуна в декларация от името на ПГ на "БСП за България".

"Преди ден бях на място, което остави трайна следа в съзнанието ми - Бабин Яр в Киев. Сто хиляди са загубили живота си, в това число по-голямата част от местното еврейско население, десетки хиляди само за един ден - евреи, роми, цивилни, жени, деца", посочи Божанков.

"Ужасите на войната се помнят и до днес, но и днес има риск популисти и националисти да се изправят срещу мира, коментира той. Затова, според Божанков, имаме особена отговорност. Едно цяло поколение, станало свидетел на тези ужаси, ще си отиде и идва ново, а нашата отговорност е да предадем съобщението, да предадем уроците на миналото, за да не се повтарят те в бъдещето", допълни той.

"България е преживяла много. Повод за национална гордост е спасяването на българските евреи, помним обаче и фашизмът по българските земи. Помним и антифашистките движения, помним хилядите антифашисти, които са загубили своя живот в борбата си срещу фашизма", каза депутатът от БСП.

Никола Минчев ще участва в отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

"Днес обаче смелостта ни да спасим човешки живот се изродила в ловкост да снимаме човешкото нещастие, да го качваме в социалните мрежи, да споделяме, да сме гневни, но там, виртуално", коментира Божанков.

Той отбеляза, че има риск историята да се повтори и затова завърши с думи на юриста Кристиан Таков, че "злото дреме у всекиго от нас; цивилизационната ни черупка е много крехка и може да се пропука на най-неочаквано място. Прочее, да бдим. Първо върху себе си".

"Движението за права и свободи /ДПС/ осъжда всякакви прояви на ксенофобия, религиозна и етническа нетърпимост, които все още продължават да съществуват и призовава да помним и никога повече да не допускаме подобен позор над човечеството:. Това заяви в декларация от името на парламентарната група Хайри Садъков.

"За да помним, трябва непрестанно да следим и оспорваме категорично съвременните форми на расизъм, дискриминация, ксенофобия и свързаните с тях прояви за нетърпимост, основани на различия, защото именно неглижирането на подобен тип прояви, подтикващи към омраза срещу мними врагове, са в основата на зараждането на фашизма", отбеляза депутатът.