Д-р Милен Врабевски: Паметникът на Самуил беше най-одобряваният проект на София
Д-р Милен Врабевски: Паметникът на Самуил беше най-одобряваният проект на София / снимка: БГНЕС, архив
Д-р Милен Врабевски: Паметникът на Самуил беше най-одобряваният проект на София
80348
Д-р Милен Врабевски: Паметникът на Самуил беше най-одобряваният проект на София
  • Д-р Милен Врабевски: Паметникът на Самуил беше най-одобряваният проект на София

Над 100 000 лева за създаването на паметника на Самуил са дарени от фондация „Българска памет", която финансира този проект. В ефира на Дарик нейният председател Милен Врабевски благодари на учениците от Първа езикова гимназия във Варна, които са събрали и дали за паметника 1100 лева.

Д-р Врабевски подчерта, че това вероятно е най-законосъобразният монумент, издиган досега в България, защото като възложител на проекта той лично е държал да се мине през всички етапи и да се спазят всички правила.

Милен Врабевски обясни, че от тук нататък експертното жури ще разгледа решението на скулптора Александър Хайтов за "светещите очи" на Самуил, предизвикали критики.

Въпреки че смята това решение на автора за адекватно, той поясни, че паметникът вече е дарен на общината в София и решението ще бъде нейно - той държал само да се спазва законовия ред.

Откриха спорния паметник на цар Самуил

„Радвам се, че интелектуалците имат мнение. Хубаво е да го отстояват. Това са полемиките в демократичното общество. Готов съм на всякакви разговори по темата. Чудя се защо тези хора изтърваха последните две години и в 90-тата минута изказаха мнение против паметника. Имахме възможността да направим този паметник в един обществен консенсус. Още докато проектът беше в зародиш, Община София направи социологическо проучване, в което се показа, че 85% от жителите на столицата са „за" един такъв монумент, което го права най-одобряваният проект на Община София. Това означава национално съгласие по този въпрос. След това направихме конкурс, с експертно жури, което се произнесе сред 21 проекта, което е изключително висок интерес. Трима министри на културата, през които минахме, и 16 комисии единодушни, включително и съгласие на Общинския съвет. Мястото беше избрано лично от служебния премиер Георги Близнашки", обясни д-р Врабевски.

Проф. Пламен Павлов: Заслепени от егото си хора отричат паметника на Самуил

Той обясни, че неговата работа е била да се намерят средства за паметника: „Аз не ангажирам обществото с друго освен със средствата, които влагам в него. Те са средства, които преминават през проекти, одобрени на много нива, използвайки възможността всяка буква от закона да бъде спазена - това е нещото, на което най-много държа. Единствените, които се включиха във финансирането на проекта, това са учениците и учителите от Първа езикова гимназия във Варна, които дариха 1100 лева".

Журналист: Патриотарски помисли стоят зад паметника на Самуил

Д-р Милен Врабевски подчерта, че над 100 000 лева са били нужни за изграждането на паметника: „Аз ги осигурих лично през фондация „Българска памет". Това са мои средства, инвестирани директно за каузата. Нищо ново за европейските практики. Правили сме го в миналото, защо да не го правим и сега. Имаме толкова светли примери за хора, даряващи много повече и по-ценни неща от мен. Просто една поредна инициатива на фондация „Българска памет".