Журналист:  Патриотарски помисли стоят зад паметника на Самуил
Журналист: Патриотарски помисли стоят зад паметника на Самуил / БГНЕС
Журналист: Патриотарски помисли стоят зад паметника на Самуил
80343
Журналист: Патриотарски помисли стоят зад паметника на Самуил
  • Журналист: Патриотарски помисли стоят зад паметника на Самуил

Патриотарски помисли и стремеж към героизация стоят зад създаването на паметници като този на цар Самуил, коментира в интервю за Дарик журналистът Зелма Алмалех. Тя е един от обществениците, които във Фейсбук подкрепиха критичната подписка срещу паметника заедно с призива за отлагане на днешната церемония по неговото откриване. Според журналиста липсва диалог и по-сериозно обсъждане преди създаването и поставянето на мемориали.

Ето още каза Зелма Алмалех:

„Този „порив" да правим неща във вида, в който всички коментираме какво и как се случва в Скопие например, това го виждам и като една не много качествена реплика. От друга страна, мястото за мен е изключително неподходящо, отделно паметникът е доста неприятен. От снимките, които съм виждала (включително правени от самия автор на скулптурата снимки), се вижда за какво става дума.

Може би тази конкретна реакция действително по някакъв начин е закъсняла. Нямам предвид да се прави референдум, но както се прави в Европа и в цивилизования свят като цяло - срещат се експерти, обсъждат. Не може спонсорът, който и да е той, да има последната дума.

Лично мен изключително много ме тревожи , че в основата на всичко това седят едни патриотарски помисли, които виждаме по някакъв начин като реплика към това, което се случва в Скопие. Не ми прилича".