Директор на психиатрична болница „Св. Иван Рилски” д-р Цветеслава Гълъбова
Директор на психиатрична болница „Св. Иван Рилски” д-р Цветеслава Гълъбова / БГНЕС, архив
Психотестът, през който минават служителите на реда, не е панацея, каза пред bTV психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Св. Иван Рилски” във връзка с трагедията в Казанлък, при която полицай застреля жена си, а след това се самоуби.

За последните 12 години има 7 случая, в които полицаи са натиснали спусъка заради ревност.

По думите на Гълъбова психотестът би могъл да хване разклащане в психологическата пригодност, но не може само на базата на психотест да се каже: „Този човек не става”, а трябва да се прецени комплекс от фактори.

Ревност довела до трагедията в Казанлък (СНИМКИ)

Полицаите са хора на реда и по-често са със стабилна психика, но явно има единици от тях, при които комплекс от причини довеждат до подобни действия. Доколкото полицаите са хора като нас, съвсем естествено е сред тях също да има индивиди с по-лабилна психика”, каза Гълъбова.

„Това, което липсва в нашето общество, е съпричастност към случващото се в дома на съседа, на близките ни. Не може близките на тези хора да не са забелязали нещо, което би могло да сигнализира, че съществува проблем”, категорична беше Гълъбова.

До какво води патологичната ревност?

Според нея хората предпочитат да отричат проблемите, защото е по-лесно. „Не ме учудва, че никой не е реагирал. Станахме доста бездушни хора – несъпричастни и несъчувстващи, гледаме да си оправяме нашите неща, а какво става навън, не ни интересува. Не може така, живеем в общество”, подчерта тя.

Дъщерята, която остана сирак, до края на живота си ще живее с дамгата на извършеното от нейния баща, коментира още д-р Гълъбова, която допълни, че детето ще има нужда от много помощ и подкрепа.
„Да убиеш майката, без да мислиш, че оставяш едно дете, е изключително жестоко, непремислено откъм последствия. Водил се е единствено от афекта си, от желанието да мъсти”, отбеляза директорът на психиатрична болница „Св. Иван Рилски”.

Тя посъветва хората, попаднали във връзка с човек, който изпитва твърде изразена ревност, по най-бързия начин да се спасят и да не разчитат на превъзпитаване.