Чиста ли е водата по Черноморието?
Чиста ли е водата по Черноморието? / DarikNews.bg, архив

Две институции се грижат за чистотата на морските води. Едната е Регионалната инспекция по околна среда и води, която изследва химичния анализ на водата около местата за заустване на отпадни води от пречиствателните станции, а другата е Регионалната здравна инспекция.

Точно тя определя дали на плажовете за къпане има от опасните бактерии ешерихия коли и ентерококи.

В Регионалната здравна инспекция в Бургас правят ултравиолетово изследване за ешерихия коли, допълва бТВ. Методът е по-скъп, но по-обективен.

Екоминистерството дава 750 000 лв., за да спре замърсяването в Лозенец

„Имаме 93 ешерихия коли, което е далеч под нормата за отлично качество на водите", коментира д-р Павел Харизанов от санитарната микробиология в РЗИ-Бургас.

Нормата на ешерихия коли е 500 единици. Проби са взети от 47 плажа по Южното Черноморие. Проверяват се включително сигналите от граждани за фекалии. Като тръбата на плаж Робинзон до Елените. Резултатът е дъждовна вода.

На плажа в Лозенец, който беше затворен миналото лято, искат информация в реално време за качеството на водата.

Хората са повлияни от истерията от миналата година. Проблемът в Лозенец се появи в началото на миналия август заради малкия капацитет на пречиствателната станция. Сега се изгражда допълнителен резервоар, който трябва да заработи до дни.

Българските плажове - мръсни и презастроени, прокуратурата иска санкции

РИОСВ изследват водите, които се заустват в Черно море.

„Кметовете трябва да проверят заустванията на отпадните води на тези заведения, които са съгласувани със схемите", коментира Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас.
Всички населени места по Южното Черноморие вече имат работещи пречиствателни станции.

Проверките ще продължат през цялото лято. Добрата новина - всички резултати от взетите проби до този момент имат отлични показатели.