Омбудсманът Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова / БГНЕС, архив
Българи стават жертви на трудова експлоатация, а не се възприемат като такива
95919
Българи стават жертви на трудова експлоатация, а не се възприемат като такива
  • Българи стават жертви на трудова експлоатация, а не се възприемат като такива
Липсата на определение за принудителен труд в българското законодателство води до голям брой оправдателни или леки присъди за хора, обвинени в такова престъпление. Този извод направи районният прокурор на Оряхово Гергана Кюркчийска по време на дискусия за трудовата експлоатация и трафика на хора, организирана от фондация "Анимус" и омбудсмана Мая Манолова.

Трафикът на хора от България – все по-често към Норвегия и Швейцария

Въпреки че организирането на хора с цел трафик и принудителен труд се преследва от Наказателния кодекс, разследващите и съдът приемат, че има принудителен труд, само при наличие на заплахи или насилие, констатира Кюркчийска. През 2017-та година е доказан само един случай на трафик с цел трудова експлоатация, завършил с присъди, съобщиха от Главната дирекция "Борба с организираната престъпност".
 
Кои са най-честите жертви на трудова експлоатация?

От две до осем години затвор и глоба от три хиляди до дванайсет хиляди лева предвижда Наказателният кодекс за човек, който организира други хора за принудителен труд чрез трафик. Тъй като липсва дефиниция какво означава принудителен труд, такова престъпление трудно може да се установи и докаже, обясни Людмил Попов, началник на сектор "Трафик на хора" в ГДБОП. "Излизат повече административни нарушения, отколкото престъпления, тоест неспазване на трудовите договори, въвеждане в заблуждение, тоест измама от работодателя, но не и самото престъпление принудителен труд", каза той.
 
Трудовата експлоатация - модерното робство

Липсата на договор и на свидетели, че даден човек е експлоатиран
да работи, също затруднява доказването на трафика с цел трудова експлоатация, обясни районният прокурор на Оряхово Гергана Кюркчийска. Тя цитира определението за принудителен труд според конвенцията на МОТ, което е свързано със заплаха от наказание за дадено лице, и посочи, че у нас най-разпространените зависимости са финансови.
 
"С оглед огромния ръст на безработицата и ниските възнаграждения много хора попадат във финансови зависимости и след това дават своя труд на изключително ниска или безумна цена, без да си дават сметка за условията на труд, в които работят, за правата, които имат. Именно по този начин много хора стават жертва на трудова експлоатация, но те самите не се разпознават като жертва на трудова експлоатация", каза Кюркчийска.

Профил на потенциалните жертви на трудовия трафик

По време на дискусията стана ясно, че у нас трудовата експлоатация на дете извън трафика на хора все още не е инкриминирана.