БСП гласува срещу ветото на президента
БСП гласува срещу ветото на президента / Sofia Photo Agency
Левицата пак ще подкрепи 8% праг за коалиции
18916
Левицата пак ще подкрепи 8% праг за коалиции
  • Левицата пак ще подкрепи 8% праг за коалиции

Левицата ще подкрепи отново по-високата изборна бариера за коалиции, въпреки президентското вето. Това стана ясно по време на заседание на временната комисия по изборното законодателство, която обсъжда върнатите от държавния глава текстове от закона за избиране на народни представители.

 

Временната комисия реши да предложи на пленарната зала да подкрепи вдигането на бариерата за коалиции на 8 процента. Това стана с осем гласа „За” и три „Против”. Очаква се с гласовете на БСП, ДПС и РЗС ветото на държавния глава да бъде преодоляно и в пленарната зала идната сряда.

 

По време на дискусията Мая Манолова от БСП посочи, че социалистите не намират достатъчно аргументи да променят позицията си в подкрепа на вдигането на прага за коалициите. По думите й така ще се противодейства на съществуването на партии-фантоми и ще се стабилизира политическото пространство.

 

Лютви Местан от ДПС, които също подкрепят 8-процентната бариера, посочи, че една от функциите на ветото е да убеди обществеността, че има достатъчно подкрепа за акта. Ако имахме коалиция, която би била засегната, много бихме се замислили, посочи той. От движението не виждали конкретен политически субект, който да е засегнат от този парламентарен акт. Не смятаме колегите от дясното обединение за адресат на тези промени. Това е превенция за възникване на поредните малки партии, добави Местан.

 

Димитър Абаджиев също остана на позицията на РЗС за вдигане на прага. Именно той и Яне Янев внесоха предложението за повишаването му.

 

Николай Кънчев от „Напред” отново се обяви срещу това, защото поправката се правела в последния момент.

 

Елиана Масева от ДСБ посочи, че с вдигането на бариерата се наруашват някои конституционни принципи като този със сдружаването на партиите.

 

НДСВ не участваха в това заседание, защото също са против вдигането на прага.