„Атака сигнализира за нарушения на сръбските власти срещу българи
„Атака сигнализира за нарушения на сръбските власти срещу българи / Sofia Photo Agency, архив: Надя Коцева

Заместник-председателят на „Атака" Павел Шопов информира за нарушения на сръбските власти срещу българи от Западните покрайнини.

По време на пресконференция в централата на партията, в която участваха и представители на Културно-информационния център на българското национално малцинство в Босилеград, Шопов посочи, че сръбските митнически власти са отказали да допуснат български автобус на сръбска територия, който да вземе хора от българското малцинство и да ги превози до българското Черноморие, където трябвало да почиват, посочва БТА.

Наложило се хората да бъдат превозени до границата със сръбски микробуси, да преминат пеша граничната зона на ГКПП "Рибарци - Олтоманци" и на българска територия да се качат на ангажирания автобус, поясни присъстващият на пресконференцията представител на КИЦ в Босилеград Радко Стоянович. Той каза, че от сръбското транспортно министерство са отговорили на въпрос за случая, отправен от българското посолство, че автобуси от друга държава не могат да вземат пътници на територията на Сърбия, но не се позовавали на конкретен закон.

Две групи от общо 110 души от българското малцинство в Босилеград са на почивка в Китен това лято, като сред тях има 30 ученици, чиято ваканция е спонсорирана от българския парламент, каза Шопов. По думите му те са били унижени от сръбските власти, които са ги накарали да преминат пеша, натоварени с багажа си граничния пункт. Шопов допълни, че това е един от многобройните случаи на нарушение на правата на българите в западните покрайнини.

Във връзка с казуса от министерствата на транспорта на Сърбия и България информираха, че съгласно чл. 6 от действащата Спогодба между правителството на Република България и съюзното правителството на Съюзна Република Югославия за международни автомобилни превози на пътници и товари от 2003 г., български автобуси или сръбски автобуси нямат право да осъществяват случаен превоз на пътници с туристическа цел от сръбска територия към България, като обратното се отнася и за сръбски превозвачи. Спогодбата допуска по изключение подобни превози само след поискано и получено от компетентните власти на двете страни разрешение. От МВнР напомнят, че действащата нормативна уредба трябва да се спазва и от двете страни по спогодбата, се посочва в съобщение от Министерството на външните работи.