АРЗ: Вината за ставащото в Либия е комплексна
АРЗ: Вината за ставащото в Либия е комплексна / netinfo

Членовете на Асоциацията на разузнавачите от запаса /АРЗ/ декларират своята готовност за съдействие и помощ на всички български институции в разработването и реализирането на стратегията и бъдещите действия на държавата за оневиняването на българските медицински сестри. Това се посочва в становище на организацията.

АРЗ следи с тревога развитието на дълбоко несправедливия процес срещу българските медицински сестри в Либия и безуспешните опити на управляващите, бивши и настоящи, вече осем години да обединят и координират усилията на съответните държавни институции и на цялото българско общество за неутрализиране в зародиш на тази антибългарска провокация и спасяване на осъдените на смърт български медици.

Вината за ставащото в Либия е комплексна, се посочва в документа. Безспорната истина е, че преди осем години българската държава фактически абдикира от едно от своите основни конституционни задължения - защита на интересите и осигуряване сигурността на всеки български гражданин зад граница, коментират от асоциацията.

От организацията заявяват, че освобождаването на 17 декември 1998г. на арестуваните на 10 декември същата година в Бенгази медици е първият сигнал към МВнР и към Националната разузнавателна служба за случващото се в Либия.

Поставя се въпросът за решението за закриване на консулството в Бенгази през лятото на 1997 г.

Резидентурата на НРС информира Центъра за случващото се в Либия, като изпраща за период от 24 дни 13 информационни материала, включително анализ и предложения, се посочва в становището. В коментар от асоциацията заявяват, че в посочения период липсват нужните за действие указания от ръководството в София.

Зад процеса срещу българските медицински сестри стои цялата либийска държава, се посочва в текста. Наложително е българските специални служби да засилят сътрудничеството си с европейските сродни служби в разузнавателното обезпечаване на дипломатическата кампания за противодействие на тази поредна провокация срещу България, пишат от асоциацията. Авторите на документа посочват, че "модел на такъв вид дейност на българската държава има в архивите по делото срещу Сергей Антонов и България във връзка с т.н. "българска следа" в атентата срещу папа Йоан Павел II".