Амбиция на министерството: Седмокласниците да говорят добре чужд език
Амбиция на министерството: Седмокласниците да говорят добре чужд език / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Амбиция на министерството: Седмокласниците да могат да говорят добре на чужд език
56825
Амбиция на министерството: Седмокласниците да могат да говорят добре на чужд език
  • Амбиция на министерството: Седмокласниците да могат да говорят добре на чужд език

Учениците, които завършват 7 клас, да могат да говорят добре на чужд език. Тази амбиция е заложена в новите учебни програми по чужд език от 2 до 7 клас.

Проектът е за шест езика - английски, немски, френски, италиански, испански и руски.

Идеята е до четвърти клас учениците да достигнат ниво А1. След завършването на седми клас, което съвпада с края на прогимназията, децата ще владеят езика на европейско ниво А2, което означава, че вече ще могат да го говорят добре.

Учениците вече ще завършват училище с овладяно ниво по чужд език, равно на европейските стандарти. Идеята е при обучението да се набляга преди всичко на говорни и комуникативни умения, обясни просветният министър Сергей Игнатов.

По думите му, обаче, има недостиг на учители основно по английски език: "Английският език е най-търсен и имаме места, където има недостиг на висококвалифицирани учители. Засега системата се справя и аз си мисля, че този недостиг, наследен през годините, сега се преодолява".

Марияна Лозанова, която е учител по английски език във Второ СОУ в София, обясни, че се предвижда разместване на материала, който се изучава в класовете, така че той по-лесно да се усвоява от учениците: "Да не натоварваме децата с граматически понятия, с правила, а по-скоро това, което се преподаде в час да бъде усвоено на момента или в продължение на няколко часа".

Игнатов коментира още, че няма как майчиният език да се изучава задължително в училище, както поискаха от ДПС: "Имат възможност всички, които желаят да изучават майчин език - около 4 часа седмично".

Предвижда се промените да е ще влязат в сила заедно с просветния закон, на който предстои второ четене в парламента.