Емил Ефтимов
Емил Ефтимов / БГНЕС
Приветстваме взетите решения за адаптирането на потенциала за възпиране на отбрана на Алианса, особено на Източния фланг на НАТО в контекста на войната в Украйна. Военните органи на НАТО ще продължат да дават насоки в бъдещите ни способности за сдържане на всички заплахи. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на пресконференция заедно с председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер.

Смятам, че при адаптирането при по-дългосрочен план, трябва да бъде приет устойчив и реалистичен подход, с отчитане на националните способности. В краткосрочен план, НАТО предприе мерки за укрепването на отбранителния и сдържащия си потенциал във връзка със случващото се в Украйна преди и след началото на войната, заяви той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също така подчерта, че това трябва да се случва не само в контекста на заплахата от Русия, но и за противодействието на тероризъм.

От военна гледна точка, от ключово значение е създаването на многонационалните формирования със засилен отбранителен потенциал. Бойната група в България беше създадена като част от усилията за усилване на бдителността в Централна и Източна Европа. Освен българския личен състав, в нея участват и САЩ с рота „Страйкър“. Предстои участие и на Великобритания с една рота за период от 6 месеца. Намерение за участие за заявили и други държави, както Италия, за поемане на ролята на рамкова държава, уточни той.

Адм. Ефтимов обясни, че амбицията на страната ни е свързана с изграждана на щаб за многонационална бригада под българско командване като принос на адаптирането на Алианса в отговорите на заплахите.

Той обърна внимание, че ситуацията във Западните Балкани също може да се промени драстично, особено в Босна и Херцеговина, където действа миротворческата мисия на ЕС EUFOR.

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер от своя страна подчерта, че всякаква помощ, каквато се дава на Украйна, е ценна, независимо дали е военна, хуманитарна, финансова или т. нар. "несмъртоносни" оръжия. По думите му, това е суверенно решение на всяка една страна членка на НАТО, а НАТО няма думата върху това.