/ АБВ
ПП АБВ ще внесе жалба във Върховния административен съд за нарушаване на редица граждански права в Заповедта на министъра на здравеопазването от 19 август, съобщи адв. Милен Пенев. Пред медиите той подчерта, че въпросната заповед е в нарушение и на редица закони и конституционни текстове на различни равнища, противоречи и на серия международни актове.

Кацаров: Никакви ограничения не са наложени, а обратното (ВИДЕО)

„Заповедта противоречи на ред разпоредби в Закона за защита от дискриминация, пряка и непряка. Самата идея да се разделят хората на групи – ваксинирани, преболедували и тези, които не попадат в първите две. За тях е предвидено да си правят на всеки 72 часа PCR тест. При първата – имат пълно право на труд, на посещение на обекти с ограничен достъп. Правата на ваксинираните да работят и посещават такива обекти, не са ограничени във времето. При преболедувалите – има ограничения, това тече от ден 11 на преболедуването и свършва 6 месеца от положителния тест. Какво става, когато изтекат тези 5 и половина месеца, в най-добрия случай? Тези хора влизат в една от другите две групи. Третата група на непреболедувалите, които не са ваксинирани и или не искат, или не могат да го направят по медицински съображения“.

Нови мерки от петък: Поне 50% от служителите трябва да работят дистанционно (ЗАПОВЕД)

Адвокат Пенев подчерта, че в заповедта на министъра изобщо не се разглежда въпросът на групата от хора с медицински противопоказания срещу поставяне на ваксина.

От АБВ предлагат ваксинацията срещу COVID-19 да има изцяло доброволен характер

„Тези, които или не искат, или не могат да се ваксинират, единствена алтернатива е да правят PCR на всеки 72 часа. В жалбата, която ще пуснем до края на седмица, съм направил извадка на цената на тестовете, които варират от 90 до над 100 лв. 2 пъти седмично, 8 пъти месечно - хората трябва да дават всеки месец 720 лв. за тестове, при минимална работна заплата 680 лв. Този пример показва ясно абсурдността на ситуацията“, коментира Пенев.